09.11.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/A_Lein).
S vôňou škorice a pečených jabĺk. Keď naplní dom svojou arómou, zláka do kuchyne aj tých najnáročnejších jedákov. Tento tradičný koláč, vyrobený z krehkého cesta, si vyžaduje veľa času na prípravu a často otestuje začínajúceho kuchára. Jablkový koláč sa dá pripraviť za pár chvíľ spojením viacerých ingrediencií aj bez použitia mixéra. Koláč „10 lyžíc“ je hitom medzi kuchárkami. Nič iné nie je také jednoduché.
Krehký, maslový základ v kombinácii s intenzívne škoricovou jablkovou náplňou, doplnenou strúhankou navrchu, oceňujú aj turisti. Obľúbený slovenský jablkový koláč je na zozname najlepších slovenských jedál – mnohí ho stále považujú za najchutnejšie pečivo. Slováci sa k nemu však často správajú akosi neférovo.
Tradičný jablkový koláč, hoci sa pravidelne pečie takmer v každej domácnosti, sa zvyčajne dostane na stôl až vtedy, keď jablká boli príliš dlho nedojedené. Iní zdôrazňujú, že jeho príprava môže byť časovo náročná a komplikovaná – najmä ak recept vidíte prvýkrát. To niektorých účinne odrádza od toho, aby siahli po jablkách a tortovej forme. Medzitým existuje oveľa jednoduchší spôsob. Jablkový koláč „10 lyžíc“ potešil nejedného kuchára.
Rýchly, jednoduchý jablkový koláč. Cesto z 10 polievkových lyžíc
Kombinácia jabĺk a škorice je skutočnou vôňou jesene. Nemusíte tráviť dlhé hodiny v kuchyni, aby ste si vychutnali ich chuť. 10-lyžicováý koláč, hoci ho poznali už naše staré mamy, sa opäť dostáva do priazne a opäť poteší. Kuchári milujú túto funkciu šetrenia času.
Jablkový koláč 10 lyžíc je jednou z najlepších možností v prípade neohlásenej návštevy hosťa. Potrebné suroviny ľahko nájdete v kuchynskej skrinke a príprava samotného pečenia vám nezaberie viac ako hodinu. Na prípravu cesta nebudete potrebovať ani mixér. Znie to úžasne? Je čas vyskúšať ho.
Budeme potrebovať:
- 10 lyžíc pšeničnej múky,
- 10 lyžíc oleja,
- 10 lyžíc cukru,
- 3 jablká,
- 4 vajcia,
- 1 balíček vanilkového cukru,
- 1 lyžica prášku do pečiva,
- 1 polievková lyžica citrónovej šťavy,
- 1 plochá lyžička mletej škorice.
- Jablká ošúpeme a odstránime jadierka. Nakrájame na tenké plátky, pokvapkáme citrónovou šťavou a posypeme škoricou. Dôkladne premiešame.
- Tortovú formu s priemerom 21 cm vystelieme papierom na pečenie. Na dno položte nakrájané jablká so škoricou.
- V miske zmiešame pšeničnú múku, olej, cukor, vanilkový cukor, vajce a prášok do pečiva. Všetko miešame, kým sa suroviny nespoja – môžeme použiť ručný mixér alebo bežnú lyžicu. Aby ste ušetrili čas, stojí za to vybrať si mixér – aj keď môžete koláč urobiť aj bez neho. Hmota by mala byť hustá a jednotná.
- Nalejte zmes na predtým pripravené jablká.
- Cesto vložíme do rúry vyhriatej na 180 stupňov C. Pečieme asi 45 minút. Po uplynutí tejto doby koláč vyberte a nechajte vychladnúť. Ak chcete, aby boli jablká na vrchu koláča, koláč otočte ešte teplý – nie však horúci!
Hotovo, dobrú chuť! Hostia si budú olizovať prsty a susedia si budú pýtať recept. Po tomto koláči siahnete vždy v núdzi.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.