9.11.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Marian Weyo).
Pre mnohých Slovákov sa žiadna nedeľa nezaobíde bez ich obľúbenej polievky. Jej príprava sa zdá byť triviálna. Existujú však jednoduché patenty, ktoré zvýšia jej chuť. Čo by ste mali pridať do vývaru, aby bol chutný a číry?
Vývar je klasika slovenskej kuchyne, jedlo, ktoré sa často objavuje na našich stoloch v nedeľu na obed. Správny výber mäsa, zeleniny a korenín mu môže dodať jedinečnú chuť a hlbokú, zlatistú farbu. Existujú aj spôsoby, ako dosiahnuť, aby bol vývar krištáľovo čistý a nádherne aromatický.
Akú vodu naliať do vriaceho vývaru? Vždy vyjde perfektný
Skúsení kuchári aj domáci majstri presne vedia, čo robiť, aby bol vývar vždy dokonalý. Tajomstvo spočíva v „temperovaní“. Stačí, ak počas varenia vývaru aspoň raz, alebo najlepšie viackrát, pridáte pohár studenej vody. Patent spočíva v účinnom znížení teploty polievky, čoho výsledkom je číry vývar bez zákalu. Niektorí ľudia idú ešte ďalej a do vývaru kvapkajú kocky ľadu alebo ľadovú vodu.
Čo zvýrazňuje chuť vývaru? Tento prídavok nie je typický pre poľskú kuchyňu
Jedným z nezvyčajných prídavkov slovenskej kuchyne je citrónová tráva, ktorá je charakteristická pre kuchyňu juhovýchodnej Ázie. Má citrónovo-zázvorovú, mierne štipľavú chuť a príjemnú vôňu a napriek svojmu názvu nie je kyslá. Ako ovplyvní vývar? Obohatí ho o osviežujúcu arómu. Môže sa použiť sušená alebo čerstvá (čerstvé stonky by sa mali pred pridaním do polievky rozdrviť, pričom sa použije len biela časť a spodok listov). Po uvarení ich vyberte z hrnca. Prípadne môžete pridať kúsok kapusty, napríklad čínskej alebo talianskej.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Zabudnuté, ale chutí lepšie ako kuracie mäso. Ako upiecť hus? Jedna chyba spôsobí, že mäso zhorkne
Cesta k dokonalým rezňom. Tieto triky zabránia tomu, aby z mäsa opadávala strúhanka
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.