9.11.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Evgeniya Sheydt).
Piškóta je recept, ktorý by mal byť v každej knihe receptov. Bohužiaľ, môže byť rozmarná a niekedy sa prepadne alebo popraská. Dnes vám dáme niekoľko tipov, ako to napraviť. Jediné, čo musíte urobiť, je pridať do cesta trochu tekutiny, ktorú máte pravdepodobne v kredenci.
Recept na piškótový koláč je absolútne posvätný pre každého milovníka alebo milovníčku domáceho pečenia. Z piškótového cesta môžete pripraviť množstvo koláčov a tých najchutnejších tort a pudingových rolád, ale najprv musíte upiecť piškótu a práve tu sa začína kameň úrazu. Nanešťastie, piškóta zvykne najprv krásne narásť a potom po vybratí z rúry klesnúť, čím účinne pokazí náladu každej dáme (a pánovi) v dome. A pritom existuje veľmi jednoduchý spôsob, ako tomu zabrániť. Stačí pridať trošku octu. Nebojte sa, že sa kyslá chuť prenesie na koláč – nepríjemná vôňa bude nepostrehnuteľná a ocot koláču len dodá oživenie.
Recept na piškótu ako z cukrárne. Neexistuje možnosť, že sa prepadne
Ingrediencie:
- 6 veľkých vajec,
- 1 plná šálka cukru,
- 1 šálka múky, najlepšie tortovej,
- pol šálky zemiakovej múky,
- 2 neúplné lyžice octu,
- štipka soli.
Šesťvaječná piškóta – ako na to:
- Predtým, ako začnete, sa uistite, že všetky prísady majú izbovú teplotu. Vajíčka preto vopred vyberte z chladničky, aby sa trochu zohriali.
- Pripravte si misu. Oddeľte bielka od žĺtkov. Žĺtky zmiešajte s octom a práškom do pečiva. Bielka vyšľahajte do tuhej peny spolu s cukrom a soľou. Nezabudnite pridávať cukor po častiach.
- Keď vznikne ľahká a lesklá pena, pridajte žĺtky a znova premiešajte. Potom po častiach pridávajte múku a zemiakovú múku a miešajte na nízkych otáčkach.
- Pripravte si formu na pečenie a dno vymažte maslom a vysypte hrubou múkou. Strany nemastíme – piškótový koláč musí „vyliezť“. Potom nalejte cesto do formy a vložte do rúry vyhriatej na 180 stupňov. Pečte približne 35 minút.
Po upečení nechajte piškótu odpočívať s pootvorenými dvierkami rúry. Po úplnom vychladnutí piškótu nakrájajte na potrebné vrstvy.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Toto budú palacinky vášho života. Pridajte do cesta sladký prášok a už nikdy ich nebudete robiť inak
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.