09.11.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Anton Dios).
Tekvica je nespornou kráľovnou jesene. Často sa používa v kuchyni alebo na atmosférické dekorácie. Môžete vidieť, že sa stáva čoraz obľúbenejšou medzi pestovanými rastlinami. Ak si však chcete naplno vychutnať chuť a výživovú hodnotu tekvice, musíte ju zbierať v správnom čase. Ako zistiť, či je vaša tekvica zrelá, a kedy je termín zberu?
Tekvica je veľmi obľúbená zelenina, ktorej popularita stále rastie. Nie je preto prekvapením, že čoraz viac ľudí sa rozhoduje pestovať si vlastnú. Zozbieraná v správnom čase a uskladnená v priaznivých podmienkach si môže zachovať svoju čerstvosť a výživovú hodnotu celé mesiace. Ak si chcete vychutnať krásu a plnú chuť tejto zeleniny, mali by ste vedieť, že toto je posledná výzva na zber tekvíc.
Pestovanie tekvíc. Pozor na mrazy
- Tekvica nepatrí medzi najkomplikovanejšie rastliny, pokiaľ ide o pestovanie.
Vzhľadom na túto skutočnosť a množstvo dobrôt, ktoré táto zelenina prináša, nie je prekvapujúce, že sa toľko ľudí rozhodne pestovať tekvice na svojom pozemku. Aby ste sa však mohli tešiť z úspešnej úrody, musíte mať na pamäti, že tekvica nie je odolná voči mrazu, keďže ide o teplomilnú rastlinu.
Čoraz častejšie počúvame o tom, že sa vyskytujú mrazy, preto je to posledná výzva na ich zber z polí.
- Mrazy sú najväčším nepriateľom statných tekvíc, pretože dokážu negatívne ovplyvniť úrodu.
- Vzhľadom na to je tak dôležité ukončiť zber tekvíc pred nástupom mínusových teplôt.
- Mrazom zasiahnuté plodiny môžu začať hniť a stratiť svoju cennú chuť.
Okrem toho ich treba čo najskôr použiť, pretože nie sú vhodné na dlhodobé skladovanie.
Kedy spoznáte, že je tekvica zrelá? Venujte pozornosť týmto detailom
Veľa ľudí chce zbierať úplne zrelé a jedlé tekvice, preto odkladajú zber a vystavujú tak svoju úrodu jesenným mrazom. Preto je dobré vedieť už teraz, ako aj do budúcnosti, ako rozpoznať, že tekvica je zrelá. Svedčí o tom niekoľko detailov, ktoré skúsení záhradníci vždy dodržiavajú.
- V prvom rade je to farba a šupka.
Zrelá a na zber pripravená tekvica má sýtu farbu po celom povrchu a lesklú šupku.
- Je dôležité, aby bola pevná a rovnomerná.
Potom sa môžete pustiť do zberu úrody tekvice.
- Zrelosť sa prejavuje aj zvukom pri poklepávaní na tekvicu.
To je pre záhradkárov spoľahlivý spôsob kontroly, či je tekvica vhodná na zber.
- Ak je „dutý“, vec je jasná – tekvica je pripravená na zber.
- Okrem toho zrelosť indikuje zdrevnatená a vyschnutá stonka, ako aj suché listy.
Je dobré sledovať tieto detaily, aby ste mohli začať so zberom tekvice v správnom okamihu.
- Najdôležitejšie je, aby sa to neuskutočnilo ani príliš skoro, ani príliš neskoro.
Tým sa zabezpečí, že tekvica si zachová svoju plnú chuť a výživovú hodnotu a môže sa bezpečne skladovať aj niekoľko mesiacov.
Ako skladujete tekvice? Majte na pamäti toto
Tekvica pozberaná v správnom čase však nie je všetko.
- Aby prežila aj na jar, musíte ju skladovať v správnych podmienkach.
Medzi dôležité podmienky patrí teplota a vlhkosť na cieľovom mieste na prezimovanie tekvíc.
- V ideálnom prípade by to malo byť 5 – 10 °C a vlhkosť vzduchu by mala zostať na úrovni 70 – 80 %.
Na to sa hodí suchá, chladná a tmavá špajza alebo pivnica.
- Pred umiestnením na chladné miesto nesmiete zabudnúť osušiť šupku, aby sa zabránilo hnilobe a vzniku plesní.
Tiež usporiadajte plodiny tak, aby sa navzájom nedotýkali. Pomôže to pri dlhodobom skladovaní.
A najdôležitejší bod, na ktorý bohužiaľ veľa ľudí zabúda.
- Aby sa zozbieraná úroda dala skladovať niekoľko mesiacov, musíte ju pravidelne kontrolovať.
Ak sa niektorý exemplár začne kaziť, musíte sa ho zbaviť, aby netrpeli ostatné tekvice.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Vďaka tomu vydrží tekvica čerstvá až dvakrát dlhšie. Jesenné dekorácie vydržia až do novembra
Tieto odrody tekvíc sú najlepšie na pestovanie v záhrade. Zvládnu ich aj amatéri
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.