9.11.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Veronika Idiyat).
Blížiaci sa 11. november pripomína tradičné svätomartinské rožteky. Toto chutné pečivo je síce viac známe v Čechách a na Morave, ale prečo si svätomartinské rožteky neupiecť aj u nás? A kedy, ak nie dnes, veď sa pozrite do kalendára. Stačí si nájsť trochu voľného času a upiecť nadýchané rožteky s tvarohovou hmotou, ktorých chuť a štruktúra poteší každého. Tajomstvo ich nadýchanosti spočíva v jednom triku.
Nadýchané kysnuté rožteky
Kysnuté rožteky s tvarohom sú dokonalou domácou alternatívou tradičných svätomartinských rožkov na 11. novembra. Ich príprava si vyžaduje trpezlivosť, pretože kysnuté cesto musí dobre vykysnúť, ale výsledok rozhodne stojí za to. Je dobré naplánovať si pečenie rožtekov na voľné popoludnie, aby ste si mohli pečenie sladkých dobrôt naplno vychutnať a hlavne sa neponáhľať.
Samotný recept na kysnuté rožky je veľmi jednoduchý. Ich štruktúra a nadýchaný vnútrajšok určite potešia rodinu a priateľov. Domáce rožky budú dokonalým doplnkom k popoludňajšej káve alebo čaju.
Recept na kysnuté rožteky
Recept je určený na prípravu približne 40-45 rožtekov. Pripravte si tri misky, papier na pečenie a sitko na múku a práškový cukor.
Prísady na cesto na rožteky:
- 560 g celozrnnej múky na koláče;
- 0,5 čajovej lyžičky soli;
- 200 ml mlieka;
- 80 g masla;
- 70 g cukru;
- 2 vajcia.
Zložky tvarohovej zmesi:
- 400 g polotučného hrudkovitého tvarohu;
- 1 balenie vanilkového cukru;
- 4 lyžice jemného;
- 2 žĺtky.
Prísady na kysnutie čerstvého droždia:
- 150 ml teplého mlieka;
- 30 g čerstvého droždia;
- 3 PL pšeničnej múky;
- 1 polievková lyžica cukru.
Prísady na zdobenie rožtekov:
- 1 polievková lyžica mlieka;
- 1 vajce.
Príprava kvásku:
V malej miske zmiešajte teplé mlieko, rozdrobené droždie a lyžicu cukru. Celú zmes miešajte, kým sa droždie nerozpustí. Potom pomaly pridajte múku a dôkladne premiešajte, aby ste zabránili vzniku hrudiek. Kvások s droždím prikryte utierkou a odložte na teplé miesto na 30 minút.
Príprava cesta:
Múku preosejte do veľkej misy. Pridajte cukor a soľ a premiešajte. Potom do misy nalejte predtým pripravený drožďový kvások a mlieko a zašľahajte celé vajcia. Nakoniec pridajte rozpustené maslo a začnite miesiť cesto. Pokračujte v miesení, kým cesto nebude mäkké a pružné. Vytvarujte z neho guľu, prikryte ju utierkou a nechajte kysnúť na teplom mieste približne 1,5 h.
Príprava tvarohovej zmesi:
V miske roztlačte vidličkou tvaroh. Pridáme žĺtky, kryštálový a vanilkový cukor a dôkladne premiešame.
Príprava rožtekov:
Vykysnuté cesto krátko premiesime a rozdelíme na štyri rovnaké časti. Každú z nich rozvaľkáme a nakrájame na obdĺžniky. Vzniknuté kúsky cesta nakrájame na trojuholníky. Na základ každého trojuholníka dáme lyžičku tvarohovej zmesi a začneme ich stáčať od širšej časti. Koniec trojuholníka potrite rozšľahaným vajíčkom, aby sa nelepil.
Pripravené rožteky položte na plech vystlaný papierom na pečenie. Je dôležité, aby boli od seba dobre vzdialené. Rožteky opäť prikryte utierkou a nechajte ich kysnúť približne 20 minút. Po uplynutí tejto doby potrieme vrchnú časť rozšľahaným vajcom s mliekom. Rožky pečieme vo vyhriatej rúre pri 190 °C približne 15 minút. Po vychladnutí ich posypte práškovým cukrom. Vychutnajte si ich!
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Jablčný koláč 10-tich lyžíc. Bez mixéra, za pár okamihov. Vždy vyjde chutne
Jablkový koláč s pudingom. Dokonale chrumkavý a vnútri šťavnatý a aromatický
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.