9.11.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/LN team).
Dary prírody, ktoré boli v lete k dispozícii v čerstvej forme, by sa mali uzavrieť do pohárov vo forme konzerv, aby ste si ich jedinečnú chuť mohli vychutnať na jeseň a v zime. Tentoraz vám predstavujeme rýchly a jednoduchý recept na brusnicový džem, ktorý môžete použiť ako prílohu k sendvičom, mäsovým jedlám a syrom.
Brusnice – prečo ich jesť?
- Brusnice sú vynikajúcim zdrojom vitamínov a minerálov a majú aj silné antioxidačné vlastnosti.
- Čerstvé brusnice sa skladajú prevažne z vody, 100 g plodov obsahuje 46 kcal, 87 % vody; 0,4 g bielkovín; 12,2 g cukru; 4,6 g vlákniny; 0,1 g tuku.
- Okrem vitamínov C, E a K obsahujú brusnice okrem iného aj draslík, horčík a mangán.
- Pravidelná konzumácia brusníc má okrem iného priaznivý vplyv na zdravie močového, obehového a tráviaceho systému.
- Túto rastlinu sa oplatí zaradiť do svojho jedálnička, keď bojujete s prechladnutím, infekciou horných dýchacích ciest, žalúdočnými vredmi alebo obličkovými kameňmi.
Aby ste telu dodali čo najviac vitamínov a minerálov, je najlepšie konzumovať brusnice v čerstvej alebo sušenej forme. Na jeseň a v zime sa oplatí siahnuť po mrazených brusniciach a pripraviť z nich vynikajúci džem. Ako na to?
Brusnicový džem – recept
Na prípravu brusnicového džemu potrebujeme len niekoľko surovín.
Tu sú:
- brusnice – mrazené alebo čerstvé – 1 kg
- cukor – 300 g
- jeden pohár vody
- želatínu – dve čajové lyžičky
Spôsob prípravy:
- Brusnice dôkladne umyte pod tečúcou vodou a zbavte ich všetkých nečistôt, ako sú napríklad listy.
- Do väčšieho hrnca nasypte cukor, pridajte vodu a premiešajte.
- Hrniec umiestnite na horák a vodu s cukrom priveďte do varu.
- Pridajte brusnice (prípadne ich môžete vopred rozrezať na menšie kúsky) a všetko varte na slabom plameni približne 20 minút – kým brusnice nezmäknú.
- Želatínu rozpustite v malom množstve vody podľa odporúčania výrobcu.
- Rozpustenú želatínu nalejte do hrnca s brusnicami a veľmi dôkladne premiešajte.
- Teplý džem nalejte do čistých a vypálených pohárov a pevne ich zavrite.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Tento džem je pokladom vitamínov. Pripravíte ho za 10 minút bez varenia
Domáci džem bez gramu cukru? Bude hustý ako ten babičkin
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.