10.11.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: instagram/cookim_mama).
Sú recepty, ktoré napriek tomu, že ich pripravujeme pravidelne, ani trochu neomrzia. V mojom prípade ide o recept, ktorý pripravujem každý víkend už mnoho rokov. Bylinkový chlieb je pochúťkou pre milovníkov chleba a spoločného občerstvenia pri stretnutí s priateľmi alebo pri sledovaní filmu. Ako ho pripraviť? Rovnako ako chlebom, tak ani maslom – nešetríte!
Trhaný bylinkový chlieb nie je ten druh chleba, ktorý si kupujete každé ráno v pekárni. Je to skvelé občerstvenie na večierok a len čo sa objaví na stole, každý okamžite siahne po kúsku mäkkého chleba s množstvom bylinkového masla. Ako pripravíte tento lahodný a chutný chlebík? Možno to vyzerá ako niečo zložité, ale garantujeme vám – zvládnete to takmer so zatvorenými očami.
Bylinkový chlieb – mäkký a nadýchaný
Ingrediencie:
- 600 g pšeničnej hladkej múky,
- 40 g čerstvého droždia,
- cca 300 ml vlažnej, prevarenej vody,
- plochá lyžička soli (alebo menej),
- 3-4 lyžice olivového oleja,
- čajová lyžička cukru.
Bylinkovo-cesnakové maslo:
- 1 kocka masla (200 g),
- 3 lyžice nasekanej petržlenovej vňate,
- čajová lyžička sušeného oregana,
- 4 strúčiky cesnaku,
- soľ a korenie podľa chuti.
Trhaný bylinkový chlieb – ako ho pripraviť:
- Začnite prípravou kvásku. Droždie rozdrobte do misky a rozdrvte ho s cukrom. Pridajte polovicu teplej vody a dve polievkové lyžice múky, premiešajte a odložte na teplé miesto, kým droždie nezačne pracovať.
- Múku preosejeme do väčšej misy, pridáme vykysnuté droždie, zvyšok vody a soľ. Začnite miesiť, a keď je cesto takmer jednotné, pridajte olivový olej. Chvíľu miesime a potom odložíme bokom, aby cesto vykyslo.
- Medzitým si pripravte bylinkové maslo. Maslo vložte do hrnca a rozpustite. Keď sa maslo rozpustí, pridajte nasekanú petržlenovú vňať, roztlačený cesnak, soľ, korenie a oregano. Dôkladne premiešajte.
- Keď cesto vykysne, preložíme ho na pomúčenú dosku a rozvaľkáme. Potom pomocou štetca naneste na cesto bylinkové maslo a ostrým nožom nakrájajte z cesta pásy široké asi 5 cm. Každý pás potom zrolujte do rolády.
- Pripravte si formu na pečenie, ja používam tortovú formu. Vyložte ju papierom a zvislo do nej uložte rolky z chlebového cesta. Mali by byť uložené pomerne tesne vedľa seba.
- Rolky z chlebového cesta potrite zvrchu bylinkovým maslom. Plech s cestom vložte do rúry predhriatej na 180 stupňov, s funkciou horného-spodného ohrevu. Pečte 50 minút.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Pri pečení piškóty už nestresujem. Pridám dve polievkové lyžice tejto tekutiny a viem, že neklesne
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.