10.11.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Yulia Davidovich).
Karfiolová polievka ako od babičky – ako ju pripraviť? K chutiam detstva sa v kuchyni vraciame veľmi často. Karfiolová polievka je jedným z takýchto jedál. Jej základom je naša slovenská zelenina, je skutočná bomba, a to z hľadiska chuti aj zdravotných prínosov.
Karfiolová polievka ako od babičky – čo môžete urobiť, aby ste získali hlbokú, aromatickú chuť domácej karfiolovej polievky? Prečítajte si naše tipy a pripravte si na večeru lahodnú karfiolovú polievku.
Karfiolová polievka – jedinečná chuť detstva
Karfiolová polievka je jednou z najoceňovanejších slovenských polievok. Základom karfiolovej polievky je zdravá zelenina, ktorá dodáva množstvo cenných vitamínov a minerálov potrebných pre správne fungovanie organizmu. Prečo sa oplatí jesť karfiolovú polievku?
- Karfiol je veľmi chutná a zdravá zelenina. Je cenným zdrojom: vitamínu C, vitamínu K a vitamínov skupiny B.
- Zelenina je tiež bohatá na fosfor, draslík a železo.
- Obsahuje aj vlákninu, ktorá reguluje činnosť čriev a priaznivo ovplyvňuje tráviace procesy.
- Za zmienku stojí aj to, že karfiolová polievka je nízkokalorická, preto je taká obľúbená medzi ľuďmi, ktorí dbajú na udržanie zdravej telesnej hmotnosti.
Karfiolová polievka – hoci má málo kalórií – je zároveň veľmi sýta a dodáva pocit sýtosti na dlhú dobu.
Ako pripraviť karfiolovú polievku ako od babičky?
Ako pripraviť karfiolovú polievku podľa tradičného receptu? Karfiolová polievka je na našich stoloch už po stáročia. Jej príprava nie je časovo náročná, takže je ideálna pre zaneprázdnených ľudí a tých, ktorí neradi trávia príliš veľa času v kuchyni. Z akých ingrediencií je najlepšia karfiolová polievka?
Okrem kľúčovej ingrediencie, karfiolu, tento jedinečný pokrm obsahuje aj:
- zemiaky – jedna z najvšestrannejších druhov zeleniny v našej kuchyni a sú zodpovedné nielen za chuť, ale prispievajú aj k pocitu sýtosti.
- mrkva – dodáva peknú farbu a sladkú chuť, preto ju nemožno vynechať medzi prísadami najchutnejších slovenských polievok
- cibuľa – osmažená na masle, cibuľa je zodpovedná za jedinečnú vôňu a zvýrazňuje chuť pokrmu
- petržlenová vňať – dodáva polievke chuť a obohacuje ju o hŕbu vitamínov a minerálov
- vývar – lahodnú karfiolovú polievku možno pripraviť buď so zeleninovým, alebo mäsovým vývarom
- bylinky a korenie – dopĺňajú chuť pokrmu a dodávajú karfiolovej polievke ešte intenzívnejšiu chuť
Ako pripraviť karfiolovú polievku?
Ako uvaríte karfiolovú polievku? Nižšie nájdete recept na jednoduchú, ale chutnú polievku na obed.
Budete potrebovať tieto ingrediencie:
- stredne veľký karfiol
- 2 malé mrkvy
- petržlenovú vňať
- 3 stredne veľké zemiaky
- cibuľu
- 2 strúčiky cesnaku
- 1,5 l zeleninového alebo mäsového vývaru (voda nie je povinná)
- 2 lyžice masla
- ½ šálky 18% smotany
- korenie – soľ, korenie, 3 zrnká nového korenia, 2 bobkové listy
Spôsob prípravy:
- Karfiol dôkladne opláchnite a potom ho rozdeľte na malé ružičky.
- Cibuľu a cesnak ošúpte a nakrájajte.
- Mrkvu, petržlen a zemiaky ošúpte a nakrájajte na kocky.
- Na panvici rozpustite 2 lyžice masla a orestujte cibuľu. Po chvíli pridajte aj cesnak. Niekoľko minút smažte, potom pridajte zvyšnú nakrájanú zeleninu a ešte chvíľu smažte.
- Do hrnca vložte nakrájaný karfiol a orestovanú zeleninu. Zalejte vývarom/vodou a pridajte soľ, korenie, bobkový list a nové korenie.
- Karfiolovú polievku varte prikrytú, kým zelenina nezmäkne (približne 20-25 minút).
- Pridajte smotanu (nezabudnite ju predtým zjemniť) a v prípade potreby ju dochuťte soľou a korením. Podávajte napríklad s čerstvým chlebom.
Karfiolová polievka – recept upravený pre tých, ktorí majú radi krémové polievky
Čo tak krémová karfiolová polievka? Tento recept na karfiolovú polievku môže mať rôzne podoby. Tradične sa podáva podľa uvedeného receptu, ale tí, ktorí majú radšej krémovejšiu konzistenciu, môžu karfiolovú polievku rozmixovať a podávať ako krémovú polievku.
- Pred rozmixovaním polievky však nezabudnite odstrániť nové korenie a bobkový list a vynechajte pridanie smotany.
- Smotanu môžete pridať priamo na tanier, napríklad spolu s chlebovými krutónmi nakrájanými na kocky.
Karfiolová krémová polievka je ideálna pre mamičky, ktoré sú na začiatku rozširovania stravy svojich ratolestí. Vďaka svojej štruktúre sa ľahko podáva a zároveň zaručuje prísun mnohých cenných vitamínov a minerálov, čo je pre vyvíjajúce sa batoľatá veľmi dôležité.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Nalejte do vývaru. Polievka bude chutná a číra ako nikdy. Nikto si nebude pýtať maggi
Toto je najlepšia polievka pri prechladnutí. Nie je to len o vývare
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.