10.11.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Pixel-Shot).
Ak ste niekedy dovolili, aby bochník chleba tak zostarol, že by sa nedal pripraviť ani na hrianky, určite poznáte ten hanebný pocit, keď ho vyhodíte. Tento životabudič na oživenie zatuchnutého chleba je taký účinný, že ho používali už naše babičky.
Samozrejme, existuje mnoho šikovných spôsobov, ako využiť starý chlieb, napríklad krutóny alebo chlebový nákyp, ale tie sú ideálne len vtedy, ak je bochník chleba vopred nakrájaný. Nevyhadzujte ho, ak stvrdol a zdá sa byť zatuchnutý. Bochník chleba môžete vrátiť do čerstvej podoby a je to veľmi jednoduché.
Ako dosiahnuť, aby bol starý chlieb čerstvý a mäkký?
Predhrejte rúru na 100 °C. Nižšia teplota v rúre pomôže bochník hydratovať bez toho, aby sa vysušil. Podržte bochník chleba pod tečúcim vodovodným kohútikom a polejte ho zvonka horúcou alebo studenou vodou – na teplote nezáleží. Čím je bochník suchší, tým viac vody by ste mali použiť. Ak je bochník len mierne suchý, môžete ho zvonku potrieť vodou alebo naplniť prázdnu fľašu s rozprašovačom a jemne postriekať. V každom prípade sa vyhnite namočeniu otvorenej strany bochníka.
Tieto kroky vám umožnia vychutnať si teplý a chutný chlieb ako z pekárne.
Keď ste bochník navlhčili, vložte ho do predhriatej rúry, priamo na rošt, nepotrebujete plech na pečenie a nastavte časovač na 5 minút. Po 5 minútach bochník skontrolujte. Tento čas závisí od veľkosti a vlhkosti bochníka. Chlieb môže byť hotový po 5 minútach, ale môže trvať aj 15 minút, preto ho kontrolujte každú chvíľu. Do bochníka jemne pichnite – je hotový, keď je vnútri mäkký a pružný a zvonka popraskaný.
Teplý chlieb si vychutnávajte čo najdlhšie, ale ak ho nejete, pozrite sa na iný spôsob.
Keď ste si osviežili chlieb a viete, že ho nezjete celý, urobte ďalší krok, aby ste ním neplytvali. Môžete ho dať do vrecka a zamraziť, aby ste ho mohli použiť, keď budete mať chuť na sendviče alebo toasty.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Vaječná nátierka bude krémová a sýta. Pridajte jeden výrobok
Nízkokalorický tekvicový koláč. Môžete ho jesť aj pri diéte
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.