10.11.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock.com/Racamani).
Ako si vyrobiť vlastnú domácu masť, aby bola rovnako chutná ako tá, ktorú predávajú na jarmoku alebo na trhu, na chlebe s nakladanou uhorkou navrchu? Je to jednoduchšie, ako si myslíte. Stačí, ak do tradičného receptu pridáte jednu prísadu.
Bravčová masť sa trochu vytratila a v súčasnosti ju mnohí ľudia používajú len na vyprážanie rezňov alebo pečenie mäsa. Dá sa však použiť na vytvorenie geniálnej staromódnej nátierky, ktorá chutí vynikajúco. Je však dôležité vybrať si kvalitné suroviny. Tajomstvo spočíva v pridaní jablka a sušenej slivky.
Čo pridať do domácej masti? Toto je to, čo budete potrebovať
Bravčová masť na natieranie na chlieb je stará slovenská pochúťka, ktorá bývala na každom stole. Dnes je stále obľúbená, aj keď už určite nie v takej miere ako pred rokmi. Je to škoda, pretože je naozaj chutná a ľahko sa pripravuje. Ak si chcete vychutnať jej chuť, stačí vám len pár surovín a trochu voľného času (môžeme si ju aj trochu ozvláštniť).
Čo budete potrebovať?
- 1 kg bravčovej slaniny (surovej, sadlo),
- 200 g bravčového bôčika,
- 4 stredne veľké biele cibule,
- 2 stredne veľké jablká,
- niekoľko sušených sliviek,
- soľ a korenie,
- voliteľné: namiesto sušených sliviek pridajte medvedí cesnak a niekoľko strúčikov bieleho cesnaku.
TIP! Bravčová masť s medvedím cesnakom. Kúsok chleba natretý touto masťou, samozrejme, nevyhnutne s plátkami nakladanej uhorky, chutí vynikajúco. Preto ju odporúčam aj v jej „zelenej“ verzii.
Ako pripraviť chutnú bravčovú masť na chlieb? Tento recept si môže vychutnať každý
Na výrobu domácej bravčovej masti budete potrebovať panvicu alebo hrniec s hrubším dnom, preto si ho hneď zaobstarajte. Zo slaniny odrežte kožu a zvyšok nakrájajte na kocky. Prípadne ju môžete pomlieť. Čo ďalej?
- Nakrájanú alebo pomletú slaninu vložte do hrnca a roztopte ju na miernom ohni. Medzitým nakrájajte cibuľu a bôčik.
- Keď je slanina zlatistá, pridajte cibuľu a bôčik a pokračujte vo varení na miernom ohni približne pol hodiny. Počas tohto času ošúpeme a nakrájame na drobné kocky jablká a nakrájame sušené slivky na malé kúsky (prípadne nasekaný a roztlačený cesnak a medvedí cesnak). Pridajte do hrnca a varte ešte štvrť hodiny.
- Hotovú masť nalejte do pohárov, uzavrite a uložte do chladničky, aby stuhla. Podávajte na plátku čerstvého chleba s plátkami nakladanej uhorky. Dobrú chuť!
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.