10.11.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Tatiana Vorona).
Francúzi urobili pre kulinárstvo veľa a vynašli mnoho skvelých jedál, ale za jedno z nich si zaslúžia osobitný potlesk. Vôbec nejde o cibuľovú polievku a hovädzie po burgundsky. Je to gratinovaný zemiakový kastról dauphinois, pri ktorom sa nám chce kričať od radosti. Pretože, povedzte mi úprimne, existuje lepšia kombinácia ako zemiaky, smotana a syr ťahajúci sa na míle ďaleko?
Francúzska kuchyňa je veľmi špecifická. Buď ju milujete, alebo nenávidíte, hoci samozrejme existujú jednotlivé jedlá, ktoré má rád asi každý (asi neexistuje človek, ktorý by nemiloval francúzske palacinky, však?). Mnohé jedlá sú však kontroverzné: slimáky, žabie stehienka, foie gras. Nie každému sa bude páčiť ich chuť alebo spôsob prípravy.
Slováci si však jedno jedlo zamilujú. Inak to ani nemôže byť, pretože jeho hlavnou zložkou sú zemiaky, z ktorých sa dá pripraviť prakticky čokoľvek. A keď sa skombinujú s aromatickým syrom a mastnou smotanou, je to dokonalá večera. Toto je zemiakový gratin Dauphinois. Nenechajte sa zmiasť znamenitým názvom. Toto jedlo sa pripravuje rýchlo a jednoducho. Niečo nám teda hovorí, že keď ho raz vyskúšate, okamžite si ho pridáte na zoznam svojich obľúbených zemiakových jedál.
Zemiakový gratin Dauphinois. Tento francúzsky recept si zaslúži potlesk
Ingrediencie:
- 1 kg zemiakov,
- 250 ml 33 % smotany,
- 150 g syra, napr. Gruyère, ementál, čedar,
- lyžica masla,
- 2 strúčiky cesnaku
- čajová lyžička muškátového orieška,
- soľ a čierne korenie podľa chuti.
Spôsob prípravy:
Pripravte si formu, v ktorej budete piecť nákyp. Potrite ju maslom a ošúpanými strúčikmi cesnaku. Ošúpte zemiaky a potom ich nakrájajte na tenké plátky. Môžete si pomôcť mandolínou na krájanie zeleniny, v takom prípade bude každý rovnako hrubý. Prvú vrstvu zemiakov položte na dno formy (plátky by sa mali mierne prekrývať) a ochuťte soľou, čiernym korením a muškátovým orieškom. Rovnakým spôsobom ukladajte zvyšné vrstvy, kým nespotrebujete všetky zemiaky a korenie. Nakoniec nalejte smotanu a nádobu prikryte alobalom alebo pokrievkou.
Vložte do rúry vyhriatej na 160 stupňov Celzia a pečte jeden a pol hodiny. Po uplynutí tejto doby odstráňte pokrievku, posypte vrch gratinovaného pokrmu strúhaným syrom podľa vlastného výberu a pečte ďalších 15 minút bez zakrytia. Po upečení môžete gratinovaný pokrm posypať petržlenovou vňaťou alebo ozdobiť rozmarínom.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Zabudnuté, ale chutí lepšie ako kuracie mäso. Ako upiecť hus? Jedna chyba spôsobí, že mäso zhorkne
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.