10.11.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Maliflower73).
Uchovávanie mäsa v mrazničke je veľmi pohodlné, uľahčuje život a pomáha bojovať proti plytvaniu potravinami. Nie je to však dokonalé riešenie. Pri príliš dlhom alebo nesprávnom skladovaní nám môže vážne uškodiť. Väčšinu mäsových výrobkov možno bezpečne zmraziť len na niekoľko mesiacov.
- Mäso by sa malo ukladať do vzduchotesných nádob alebo vreciek na to určených a nemalo by byť voľne uložené v mrazničke.
- Je dôležité mäso označiť dátumom zmrazenia a vyhnúť sa zmrazovaniu v pôvodnom obale obsahujúcom absorpčnú vložku.
- Pred zmrazením je dobré mäso zbaviť tuku a nakrájať.
- Rôzne druhy mäsa sa môžu v mrazničke skladovať od jedného mesiaca do jedného roka.
Ide o výrobok, ktorý sa pomerne rýchlo kazí, ale uchovávanie mäsa v mrazničke tomu zabraňuje. Nie každý si však uvedomuje, že ani v tejto forme ho nemožno skladovať donekonečna. Po určitom čase začne strácať svoje vlastnosti a neskôr nám môže aj uškodiť. V závislosti od druhu vydrží v mrazničke bezpečne od jedného mesiaca do jedného roka. Po uplynutí tejto doby je lepšie neriskovať. Mäso už pravdepodobne nebude chutné. A to je len začiatok problémov.
Uchovávanie mäsa v mrazničke – nerobte tieto chyby
Mrazenie je však jedným z najjednoduchších a najlepších spôsobov skladovania potravín a predĺženia ich trvanlivosti. Musíte však dodržiavať niekoľko pravidiel. Uľahčíte si tak život a minimalizujete riziko žalúdočných problémov.
Pred zmrazením je dobré mäso zbaviť tuku a nakrájať ho. To zabezpečí, že neskôr budeme môcť vybrať len také množstvo, ktoré potrebujeme. Mäso by sa tiež nemalo do mrazničky ukladať voľne. Mali by sme ho umiestniť do vzduchotesných nádob alebo vreciek na to určených. Čím menej vzduchu, tým lepšie.
Dôležitým bodom, na ktorý mnoho ľudí zabúda, je označenie mäsa. A to nielen druh, ale aj dátum zmrazenia. Takto budeme môcť kontrolovať plynutie času. Zabudnuté mäso môže ležať na dne mrazničky celé roky, ale jeho konzumácia je zlý nápad. Takýto výrobok možno len vyhodiť.
Mäso by sa nemalo zmrazovať v pôvodnom obale, ak je v ňom absorpčná vložka. Ide o kus materiálu, ktorý má absorbovať unikajúce tekutiny. Pred zmrazením by sa mala vždy odstrániť, pretože je skvelou živnou pôdou pre baktérie.
Pamätajte, že mäso, ktoré malo izbovú teplotu, sa nesmie zmrazovať. Takýto postup predstavuje riziko vzniku nebezpečných mikroorganizmov. Je to jednoduchá cesta k žalúdočným problémom a dokonca k vážnym otravám.
Od mesiaca do roka. Uchovávanie mäsa v mrazničke má svoje limity
Najkratšie môžeme zamraziť slaninu, klobásy, párky a otvorenú šunku a varenú šunku. V ideálnom prípade by sa tieto výrobky mali skonzumovať do mesiaca, maximálne do dvoch mesiacov. Varené mäso a nugetky vydržia maximálne tri mesiace.
Vnútornosti, divina, mleté morčacie a bravčové mäso, surové kuracie a hovädzie mäso (malé kusy) a pečené kurča sú výrobky, ktoré by sa nemali uchovávať v mrazničke dlhšie ako štyri mesiace.
Najdlhšie môžeme bezpečne zamraziť celé kurča a morku, hovädziu mäso a bravčové mäso (vo veľkých kusoch) a steaky – do jedného roka.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Paradajkám z obchodu chýba chuť a vôňa? Budete prekvapení, ako ľahko to môžete zmeniť
Kupujete mandarínky? Nenechajte sa oklamať, na farbe sieťky záleží
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.