11.11.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Dew scienartist).
Prečo jesť pistácie? Ukazuje sa, že môžu byť kľúčom k zdraviu našich očí. Vyplýva to z najnovšieho výskumu vedcov z Tufts University v Massachusetts. Toto roky známe a oceňované jedlé jadierka ovocia prekvapili výskumníkov počas ich experimentu.
História pistácií siaha viac ako 10 000 rokov a ich pestovanie bolo rozšírené najmä v Sýrii. Teraz sú populárne po celom svete a ich najväčší producenti sú v Spojených štátoch. Bohaté na antioxidanty, minerály a vitamíny sa vyznačujú obzvlášť vysokým obsahom luteínu – zložky, ktorá upútala pozornosť vedcov z Tufts University.
V rámci svojho experimentu boli účastníci štúdie rozdelení do dvoch skupín. Šesť týždňov jedna z nich pokračovala v štandardnej strave, zatiaľ čo druhá pridala do stravy 56 gramov pistácií denne.
- Táto jednoduchá zmena im priniesla úžasné výsledky – zdvojnásobenie hladiny luteínu v tele. Meranie MPOD (makulárneho pigmentu v oku) ukázalo významný nárast tohto ukazovateľa už po šiestich týždňoch u ľudí konzumujúcich pistácie.
Doktorka Tammy M. Scott z výskumného tímu zdôraznila, že pravidelné zaraďovanie pistácií do stravy môže výrazne podporiť zdravie očí zvýšením hladiny luteínu v sietnici.
Tieto výsledky naznačujú, že pistácie môžu byť jednoduchou a prirodzenou metódou na udržanie zraku v dobrom stave, čo sa stáva obzvlášť dôležitým s vekom, keď sa zvyšuje riziko zrakových problémov.
Pre mnohých spotrebiteľov však môže byť prekážkou vysoká cena pistácií. Našťastie existuje alternatíva v podobe mrkvy – lacnejšej a široko dostupnej zeleniny, ktorá vďaka obsahu betakaroténu, ktorý sa v tele premieňa na vitamín A, prispieva aj k ochrane zdravia našich očí.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Moja svokra ju naseká na kúsky a položí na nočný stolík. Je to zvláštne, ale účinné
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.