12.11.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Sea Wave).
Naše babičky vedeli pripraviť skutočné dobroty len z niekoľkých bežných produktov. Nadýchané lievance s jemnou chuťou sú pochúťkou, ktorú si mnohí z nás spájajú s detstvom. Dnes sa pýtame, či sa dá chuť horúcich lievancov obnoviť. Ukazuje sa, že kombinácia niekoľkých surovín zabezpečí, že vyjdú dokonale.

Foto: shutterstock/Sea Wave
Chýba vám nápad na zdravé raňajky? Tieto lievance sú chutné, ľahké a vďaka kefíru aj zdravé. Sú rýchle na prípravu a môžete si ich vychutnávať celé dni.
Lievance ako od babičky. Stačí pridať kefír
Kefír, cmar alebo jogurt sú produkty, ktoré oceňujeme pre ich priaznivé účinky na náš tráviaci systém a zdravie. Za zmienku však stoja aj ich vlastnosti, vďaka ktorým sa výborne hodia do koláčov a tort.
- Ukazuje sa, že už len lyžička fermentovaných mliečnych výrobkov môže mať priaznivý vplyv na štruktúru a sviežosť nášho pečiva.

Foto: shutterstock/MaraZe
Kefír pridaný do cesta na lievance ovplyvňuje predovšetkým ich hustotu. Aj keď sú lievance husté a vyžadujú dlhé smaženie, pravdepodobnosť, že budú suché a tvrdé, je malá. Cesto pripravené s kefírom a nanesené na panvicu sa nerozteká, takže samotný proces vyprážania je príjemný a nenáročný.
Pridanie mliečnych výrobkov ovplyvňuje štruktúru nielen po vyprážaní.
- Ukazuje sa, že lievance, ktoré boli pripravené z kefíra, nestratia dlho svoju sviežosť a chutia skvele aj za studena.
- Lievance stačí zabaliť alebo prikryť, aby nevyschli, a budú chutiť perfektne aj na druhý či tretí deň.
Môžete si ich teda pripraviť večer a vychutnať si ich na druhý deň v práci alebo v škole.
Kefírové lievance ako od babičky – recept
Ingrediencie:
- 500 ml kefíru
- 400 g pšeničnej múky
- 1 vajce
- 2-3 PL cukru
- 1 čajová lyžička sódy bikarbóny
- štipka soli
- extra: olej na vyprážanie.
TIP: Pred prípravou lievancov nezabudnite vybrať všetky prísady z chladničky. Mali by mať izbovú teplotu, aby cesto na panvici pekne vykyslo.
Spôsob prípravy:

Foto: shutterstock/Pixel-Shot
- Kefír vložte do misky a potom doň rozšľahajte vajce. Dôkladne premiešajte pomocou kuchynskej metličky.
- Postupne pridajte múku, cukor a štipku soli. Na samom konci pridajte čajovú lyžičku sódy bikarbóny.
- Dôkladne premiešajte a pred vyprážaním nechajte cesto niekoľko minút odpočívať.
- Na panvici s hrubým dnom rozohrejte veľkú dávku oleja – mal by úplne pokryť dno panvice.
- Do horúceho tuku dávajte lyžičkou malé lievance. Znížte teplotu na strednú alebo o niečo nižšiu ako stredná a smažte do zlatohneda.
- Lievance potrebujú len asi tri minúty z každej strany. Vyberte ich z panvice na papierovú utierku, aby sa z nich odkvapkal prebytočný tuk.
- Nakoniec ich posypte práškovým cukrom a podávajte s obľúbeným džemom alebo marmeládou.
Čo sa dá urobiť, aby lievance neboli mastné?
Príprava lievancov je hračka. Najnáročnejšou fázou ich prípravy je vyprážanie. Výsledkom jednoduchých chýb sú často príliš mastné a nedostatočne nadýchané lievance.
- Aby ste si boli istí, že vyjdú dokonale, stačí sa uistiť, že ich dávate na horúci tuk. Ak je teplota príliš nízka, lievance sa budú smažiť dlhšie a viac nasiaknu.
- Musíme tiež pamätať na to, že medzi jednotlivými dávkami lievancov, keď pridáme na panvicu olej, mali by sme mu dať chvíľu na zohriatie.
- Po vyprážaní je dobré lievance na chvíľu položiť na čistú papierovú utierku. Výborne sa tak odsaje prebytočný tuk.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Toto budú palacinky vášho života. Pridajte do cesta sladký prášok a už nikdy ich nebudete robiť inak
Lievance budú chutiť šialene. Pridajte štipku nie bežného korenia
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.