12.11.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Aneta_Gu).
Čierna rasca, známa aj ako „Čierne zlato“, je skutočným pokladom, hoci na Slovensku je podceňovaná. Nenápadné malé semienka sú plné cenných látok. Je známa už stáročia a z roka na rok získava na popularite. Na čo je čierna rasca dobrá a ako ju jesť?
Na prvý pohľad trochu pripomína veľmi populárne chia semienka a rovnako ako ony patrí do skupiny superpotravín.
- Čierna rasca sa používa už stáročia a dokonca sa našla v Tutanchamónovej hrobke.
- Čierna rasca je už dlho pod lupou vedcov, ktorí jej pripisujú mnohé zdraviu prospešné vlastnosti.
- „Čierne zlato“ je tiež korenie, ktoré dodáva jedlám výraznú chuť.
Nenápadné semená skrývajú celý rad prospešných zložiek.
Na čo je čierna rasca dobrá? Baňa cenných ingrediencií
- Je bohatá na antioxidanty a polyfenoly vrátane kyseliny chlorogenovej, kyseliny felurónovej, rutínu, kvercetínu a apigenínu, ako aj vitamíny A, E, C, kyselinu listovú a vitamíny skupiny B. Práve pre jej antioxidačné vlastnosti sa ju oplatí zaradiť do jedálnička.
- Okrem toho čierna rasca vďaka prítomnému tymochinónu podporuje činnosť imunitného systému. Preto sa oplatí siahnuť po tomto korení najmä počas jesenného a zimného obdobia.
- Má tiež protizápalové vlastnosti, zvyšuje „dobrý“ HDL cholesterol, podporuje pečeň a chudnutie a pomáha znižovať hladinu cukru (ako ukázala štúdia z augusta 2024).
- Je dokonca prospešná pre tých, ktorí bojujú s akné, najmä ak sa používa vo forme oleja zo semien v kozmetike.
V akej forme je najlepšie konzumovať čiernu rascu? Zistite, koľko semienok rasce môžete denne zjesť
- Čierna rasca má mierne orieškovú, pikantnú, mierne trpkú chuť s náznakom ostrosti.
- Niekedy sa používa ako náhrada korenia, najmä keď sa pomelie v mažiari.
- Bez problémov sa môže konzumovať aj surová.
- Môžete ju použiť na dochutenie večerných jedál, ako sú rizoto a polievky, a je tiež skvelá ako prísada do doma pečených rožkov a chleba.
Ako inak jesť rascu?
- môžete ju pridať do sendvičov s humusom alebo tvarohom
- pridať ju k šalátu s rukolou, sušenými paradajkami a rascou, je tiež ideálnou voľbou
- môžete ju pridať aj do ovsených vločiek alebo dokonca do sladkého pečiva, napríklad do perníkov.
TIP! Hoci je čierna rasca skutočným pokladom, nepreháňajte to s ňou. Nemali by ste konzumovať viac ako 1-2 čajové lyžičky denne. To platí pre semienka aj rascový olej.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Olej z čiernej rasce na vlasy dokáže zázraky. Ako ho aplikovať?
Olej z čiernej rasce na vlasy, pokožku a trávenie. To sú len niektoré z jeho cenných schopností
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.