12.11.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock.com/David Pimborough).
Ako spomaliť klíčenie zemiakov? Mnohí ľudia odmietajú pohľad na klíčiace hľuzy a niektorí sa ich úplne vzdajú. Málokto vie, že proces klíčenia môžeme spomaliť. Stačí, ak do vreca zemiakov pridáme trochu určitého obľúbeného výrobku.
Hoci sa zemiaky dlho nekazia a možno ich doma skladovať mnoho mesiacov, časom začnú klíčiť. Ide o prirodzený cyklus rastu, ktorý sa však môže zintenzívniť, ak hľuzy skladujete nesprávnym spôsobom. Medzi príčiny klíčenia patrí neprimeraná teplota, nesprávna vlhkosť alebo prístup svetla. Hoci to niekedy nemôžeme ovplyvniť, existuje niekoľko jednoduchých spôsobov, ako tento proces oddialiť.
Ako zastaviť klíčenie zemiakov? Všetko, čo potrebujete, je tento jediný produkt
Rýchlosť klíčenia hľúz závisí najmä od spôsobu ich skladovania. Zemiaky by sa mali skladovať na suchom a tmavom mieste a prevládajúca teplota by nemala presiahnuť 20 stupňov Celzia. Treba hneď poznamenať, že skladovanie tejto zeleniny v chladničke je veľmi zlý nápad, pretože vysoká vlhkosť a veľmi nízke teploty môžu viesť k hnilobe. Najlepšie sa hodí špajza alebo pivnica. To však nie je všetko. Do hľúz sa oplatí pridať prípravok, ktorý spomalí proces klíčenia. Hovoríme o bobkovom liste.
Stačí do škatule alebo vreca zemiakov vhodiť asi 5 bobkových listov a na problém zabudnete.
Ak tento produkt doma nemáte, dobre poslúži aj jablko. Toto ovocie vylučuje etylén, ktorý brzdí proces dozrievania.
Môžete jesť zemiaky, ktoré začali klíčiť? Nie je to také zrejmé
Ak zistíte, že vám zo zemiakov vyrastajú odnože, nemusíte ich hneď vyhadzovať. Stojí však za to venovať pozornosť tomu, v akom štádiu je proces klíčenia. Zelené hľuzy sa určite nemôžu konzumovať, pretože takáto farba poukazuje na vysokú koncentráciu chemických zlúčenín. Zemiaky totiž obsahujú glykoalkaloidy, ktorých množstvo sa tepelnou úpravou znižuje. To je dôvod, prečo sa surové zemiaky nesmú jesť, pretože sa tak ľahko otrávite jedlom. Ak však na zemiakoch spozorujete začiatky klíčenia, jednoducho vyrežte odnože a hnedé očká, uvarte ich a budú bezpečné na konzumáciu.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Pridajte ich do vrecka so zemiakmi. Jednoduchý trik oddiali proces klíčenia
Zemiaky budú pevné a nebudú klíčiť. Starý dedkov spôsob skladovania
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.