12.11.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: TikTok/@foodiechina888).
Len málo potravín je tak dôležitých v jedálničku ľudí po 60-tke ako táto. Našťastie je nielen ľahko dostupná prakticky v každom obchode a relatívne lacná, ale aj… si ju môžete pripraviť sami doma. Zoznámte sa s vlastnosťami a výživnými látkami tofu.
Čo je tofu?
Tofu je vlastne sójový tvaroh, ktorý sa vyrába zrážaním sójového mlieka. Hoci si ho spájame predovšetkým s japonskou kuchyňou, je veľmi obľúbené aj u obyvateľov Číny, Kórey, Thajska a Vietnamu.
- Veľkou výhodou tofu, najmä v kulinárskom kontexte, je, že nemá žiadnu definovanú alebo špecifickú chuť.
- Vďaka tomu je skvelým doplnkom mnohých jedál, pretože preberá ich chuť a dobre sa s nimi spája.
- Je jednou z hlavných náhrad mäsa vo vegetariánskej strave.
Tofu – vlastnosti a živiny
Hlavnou výhodou tofu je vysoký obsah bielkovín. V 100 g tohto výrobku je až 11 g tejto makroživiny. Okrem toho obsahuje 5 g tuku a len 0,4 g sacharidov a poskytuje maximálne 100 kcal. Tofu je skvelým zdrojom mnohých minerálov a vitamínov, ako sú železo, fosfor, draslík, sodík, vitamíny skupiny B, cholín a vitamín E.
Ako pripraviť tofu doma?
Na prípravu tofu doma budeme potrebovať:
- 400 g suchých sójových bôbov,
- kuchynskú soľ,
- síran horečnatý, alebo horkú soľ (kúpite v lekárni).
Recept nie je príliš zložitý, ale vyžaduje si určitý čas.
- Sójové bôby vložíme do misky, zalejeme vodou a necháme ich cez noc napučať.
- Ráno bôby vysypte do sitka a niekoľkokrát prepláchnite vodou.
- Rozdeľte sóju na dve časti a každú časť rozmixujte, pričom pridajte dve šálky vody.
- Vo veľkom hrnci zvarte tri litre vody a do vriacej vody nalejte všetku sójovú kašu. Neustále miešajte, až kým sa opäť nezačne variť.
- Odstavte hrniec z ohňa na 5-10 minút, znova premiešajte a varte ešte asi 5 minút.
- Veľký cedník vyložte gázou a umiestnite ho nad čistý hrniec.
- Uvarenú sójovú pastu prelejte cez gázu. Sójové mlieko sa zhromaždí na dne a v sitku zostane okara, ktorú môžete použiť napríklad na pečenie.
- Čisté sójové mlieko zahrejte a chvíľu pred dovarením vypnite.
- V pohári vody rozpustite 2 čajové lyžičky síranu horečnatého, nalejte do sójového mlieka, pridajte 2 čajové lyžičky kuchynskej soli, premiešajte a nechajte asi 20 minút odstáť.
- Na sito položte čistú a hrubú tkaninu a obsah hrnca cez ňu prelejte.
- To, čo zostane v sitku, je tofu – odložte ho asi na 15 minút, aby sa všetka tekutina vypustila.
- Želatínovité tofu preložte do lisu na tofu a odložte asi na 2 hodiny, aby z tvarohu vytiekol zvyšok vody.
- Môžete to urobiť aj tak, že použijete napríklad dózu s otvormi, do ktorej tofu pevne zabalíte obväzom.
- Hotové tofu preložte do misky s čistou vodou a skladujte v chladničke až týždeň. Pamätajte, že vodu treba meniť každý deň!
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.