12.11.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Viktoriia Hnatiuk).
Polievky sú neoddeliteľnou súčasťou slovenskej kultúry, ktorú si cenia viaceré generácie. Ich jedinečnosť spočíva nielen v bohatej chuti, ale aj v ich výživovej hodnote. Sú plné vitamínov, sú odpoveďou na potreby organizmu, najmä na jeseň a v zime, keď sa teplé jedlá stávajú naším kulinárskym útočiskom. Medzi tradičnými spôsobmi prípravy však existujú chyby, ktoré môžu polievky pripraviť nielen o ich estetickú, ale aj výživovú hodnotu.
Ako správne pripraviť zdravú polievku.
- V prvom rade nesmieme zabudnúť na zeleninu. V žiadnom prípade by sme ju však nemali pridávať do vývaru bez rozmyslu a neuvážene.
Dôležité je poradie, v akom sa prísady do polievky pridávajú.
- Najskôr by sme mali dať mäso s korením, aby sa vývar správne nasýtil.
- Zelenina, ktorá sa pridá a nevarí príliš dlho, si zachová viac vitamínov. Okrem toho bude jemná a plná chuti. Treba si však uvedomiť, že rôzne druhy zeleniny si vyžadujú rôzny čas varenia.
Soľ, ktorá sa pri varení často nadmerne používa, by sa mala pridávať opatrne.
- Ak sa pridá predčasne, môže zabrániť vytekaniu šťavy zo zeleniny, čím pokrm stratí svoju výživovú hodnotu a chuť.
Zdravou alternatívou tradičnej soli môže byť napríklad himalájska soľ, ktorá je bohatá na selén, vápnik a zinok.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Rýchla záchrana presolenej polievky. Len 15 minút
Pod pokrievku hrnca vložte špáradlo. Už nikdy neurobíte ináč. „Milujem to“
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.