13.11.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/gkrphoto).
Čo by to bolo za slovenskú kuchyňu bez zemiakov? Mnohí gurmáni si takýto scenár ani nechcú predstaviť. Sú obľúbenou prílohou a základom mnohých tradičných jedál. Správne pripravené sú zdraviu prospešné a na rozdiel od všeobecného presvedčenia nie sú kalorické. Do zemiakov sa však pridávajú ingrediencie, ktoré im uberajú všetky benefity a môžu viesť k nepríjemným ťažkostiam.
S čím nekombinovať zemiaky? Veľmi obľúbená kombinácia by mala ísť bokom
Rezne so zemiakmi sú jednou z klasík, pokiaľ ide o obed na našom stole. V obľúbenosti sa mu vyrovná pravdepodobne len fašírky. Aj vám sa zbiehajú slinky pri pomyslení na to? Bohužiaľ, je lepšie ich vynechať.
- Mäso by sa nemalo kombinovať so zemiakmi.
Zemiaky sa vyznačujú vysokým obsahom škrobu. Zemiak reaguje so živočíšnou bielkovinou a proces kysnutia v žalúdku sa zintenzívňuje. Po jedle nasleduje pocit ťažoby, plynatosť, bolesť a pocit „preplnenia“ žalúdka.
- Telo potrebuje na trávenie bielkovín a škrobu odlišné enzýmy.
Ak organizmus takto jednorazovo zaťažíme, spomalia sa aj metabolické procesy.
Zemiaky nie v omáčke
Husté omáčky, často na základe smotany, sú ďalšou prísadou do jedál našej kuchyne. Jednoznačne premenia jedlo na kalorickú bombu.
- Častá konzumácia takýchto kombinácií má za následok priberanie na váhe.
Rovnako je to aj s maslom, ktoré sa štedro pridáva do zemiakov.
- Mastné a nestráviteľné mliečne výrobky veľmi zaťažujú tráviaci systém.
Bude ťažké vstať od stola s dobrým pocitom. Najmä preto, že takéto prídavky k zemiakom sú jednoduchou cestou k poruchám trávenia, zápche a plynatosti, ktoré sú dôsledkom zvýšených hnilobných procesov v črevách.
Vyhnite sa nenápadnému doplnku k zemiakom
Zemiaky so slaninkou vyzerajú príliš lákavo? Vaše oči sú možno spokojné, ale vaše črevá nie. Ide o ďalšiu mastnú prílohu, ktorá nie je dobrá len pre štíhly pás.
- Kalorické jedlo sa ťažko trávi a krátko po jedle môžete pociťovať bolesti žalúdka, nadúvanie a pálenie záhy.
Ako pripraviť zemiaky, aby boli zdravé?
Stále sa neoplatí úplne sa vzdať obľúbených hľúz.
Varené zemiaky sú zdrojom:
- vitamínov skupiny B,
- kyseliny askorbovej,
- železa,
- draslíka,
- fosforu,
- horčíka,
- zinku.
Dôležité je však správne spracovanie.
- Najzdravšie sú zemiaky varené alebo pečené v šupke.
V tejto forme si zachovávajú väčšinu cenných zložiek a živín.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Toto je najhorší druh cestovín. Má zanedbateľné hodnoty a podporuje priberanie
Alternatíva tradičnej majonézy. Zdravá pre srdce
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.