13.11.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock.com/gontabunta).
Plná chuti v kombinácii s mimoriadnymi zdravotnými účinkami. Takto jednoducho možno opísať pokrm, ktorý bol uznaný za jeden z najzdravších na svete. Kimči, ktoré pochádza z kórejskej kuchyne, je cenené v mnohých krajinách, ale Slováci ho stále jedia príliš zriedkavo. Zoznámte sa preto s najväčšími výhodami tejto superpotraviny a určite ju budete chcieť zaradiť do svojho každodenného jedálnička.
Pojem kimči je pre mnohých ľudí úplne neznámy. Neuvedomujú si teda, že pod týmto slovom sa skrýva kórejská pochúťka s mnohými blahodarnými účinkami na organizmus. Je výborným doplnkom jedál, ktoré si môžete kúpiť v obchode alebo si ich pripraviť sami doma. Jedno je isté, pri pravidelnej konzumácii pozitívne ovplyvní mnohé aspekty zdravia.
Čo je kimči? Chutná a zdravá superpotravina
Kimči sa určite považuje za jeden zo symbolov kórejskej kuchyne, ktorý si už niekoľko rokov získava celosvetové uznanie.
- Je to jedlo, ktoré je známe svojou rozmanitosťou a všestranným využitím zeleniny. Jeho základom je kvasená zelenina, z ktorej najčastejšími sú čínska kapusta a japonská reďkovka, známa ako daikon.
- Pokrm sa vyznačuje množstvom chutí, pretože v ňom možno objaviť kyslé, pikantné, sladké a slané chute zároveň. To všetko sa dosahuje použitím špeciálne vybraných korenín, ako sú chilli, cesnak, cibuľa, zázvor a rybia omáčka.
Samotný proces prípravy kimči sa nazýva Gimjang a je jednou z najdôležitejších tradícií kórejskej kuchyne, ktorá je zapísaná na zozname nehmotného dedičstva UNESCO.
Prečo jesť kimči? Výhody sú početné
Kimči je tak cenené pre svoju chuť, všestranné využitie, ale aj pre svoje zdraviu prospešné vlastnosti, ktoré úspešne podporujú fungovanie organizmu. Práve vďaka svojim výživovým hodnotám je tento pokrm cenený po celom svete.
- Obsahuje množstvo vitamínov, minerálov a veľa vlákniny. Medzi nimi sa uvádzajú vitamíny ako vitamíny B, C, E, A a K, ako aj minerálne látky v podobe horčíka, draslíka alebo fosforu.
- Okrem toho kimči obsahuje baktérie patriace medzi baktérie mliečneho kvasenia, ktoré zlepšujú činnosť čriev. Je teda výborným zdrojom probiotík, ktoré zároveň posilňujú imunitu organizmu.
- Medzi zdravotné vlastnosti kimči patrí aj jeho vplyv na znižovanie hladiny cholesterolu, prevencia žalúdočných vredov alebo spomaľovanie procesu starnutia vďaka prítomnosti antioxidantov, ktoré spomaľujú rýchlosť starnutia pokožky.
- Kimči sa tiež ukazuje ako vynikajúca podpora pri chudnutí. Má nízky obsah kalórií a vďaka množstvu korenín, ktoré obsahuje, úspešne podporuje metabolizmus a zároveň podporuje procesy spaľovania tukov.
Ako jesť kimči? Pravidelne a s chuťou
Kimči je pochúťka, ktorá v mnohých ohľadoch obohacuje jedálniček, a to z hľadiska chuti aj zdravia. Na Slovensku sa však stále príliš málo hovorí o tejto dobrote, ktorú možno ľahko zaradiť do každodenného jedálneho lístka.
- Túto chutnú zmes nakladanej zeleniny môžete konzumovať samostatne ako predjedlo alebo ako súčasť chutných jedál.
- Ľahko sa používa ako prísada do gulášov, omáčok alebo polievok.
- Výborne sa hodí aj ako šalát na obed alebo súčasť sendvičov.
Kimči sa dá kúpiť v mnohých obchodoch alebo si ho môžete pripraviť sami doma. Pri pravidelnej konzumácii bude mať pozitívny vplyv na celkové zdravie organizmu.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Je to prírodné probiotikum pre črevá. Dostanete ho v každom obchode so zeleninou
Správne zmiešajte a pite každý deň. Z čriev odstráni až 15 kg usadenín
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.