13.11.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/AB-7272).
Počas jesene a zimy by sme mali dbať najmä na svoju imunitu. Aby sme sa chránili pred infekciami, oplatí sa pravidelne piť kolagénový vývar. Mnohí ľudia ho nazývajú elixírom mladosti, pretože má pozitívny vplyv na pleť, vlasy, nechty a kĺby. Pozrite si všetky zdravotné vlastnosti tohto vývaru a recept na naň.
Kolagénový vývar je vývar z kostí a hydinového a hovädzieho mäsa. Varí sa dlho na miernom ohni, a preto sa stáva zdrojom kolagénu, vitamínov a minerálov. Uvádzame najdôležitejšie informácie o tomto elixíre mladosti.
Aké zdravotné vlastnosti má kolagénový vývar?
- Kolagénový vývar má vo svojom zložení glutamín, ktorý zvyšuje syntézu bielkovín, prirodzenú imunitu a tvorbu glutanónu, dôležitého antioxidantu.
- Glukozamín, prolín a chondroitín sulfát zasa prispievajú k zlepšeniu funkcie kĺbov. Posledná menovaná zlúčenina sa používa pri liečbe ich degenerácie.
- Kolagénový vývar obsahuje aj glycín, ktorý podporuje tráviaci a imunitný systém. Preto sa ho oplatí piť, keď si chcete zlepšiť metabolizmus a zbaviť sa nadváhy.
- Kyselina hyalurónová obsiahnutá v tomto vývare má silné hydratačné vlastnosti. Preto spomaľuje vznik vrások. Okrem toho posilňuje vlasy a nechty.
- Tento nápoj sa oplatí piť pred tréningom, pretože aktivuje svaly. Odporúča sa aj ľuďom trpiacim nespavosťou.
Kolagénový vývar recept
Kolagénový vývar nie je ťažké pripraviť. Musíme však byť trpezliví, pretože jeho varenie trvá až šesť hodín. Aké ingrediencie potrebujeme na prípravu kolagénového vývaru?
Tu je ich zoznam:
- 3 kg kostí s hydinovým a hovädzím mäsom
- 5 mrkiev
- 4 petržlenové vňate
- 1 zeler
- 1 cibuľa
- 3 kusy nového korenia
- 3 bobkové listy
- himalájska soľ
Spôsob prípravy:
- Na prípravu kolagénového vývaru najprv opláchneme mäso. Potom ho vložíme do hrnca a zalejeme 3 l vody.
- Zeleninu umyjeme, ošúpeme a nakrájame na menšie kúsky a vložíme do hrnca. Pridáme kusy nového korenia a bobkový list.
- Vývar sa varí na miernom ohni, kým sa kosti nerozpadnú. Zvyčajne to trvá asi šesť hodín. Medzitým zbierame usadeniny na vývare.
- Nakoniec kolagénový vývar dochutíme himalájskou soľou. Tento elixír mladosti môžeme naliať do malých pohárov. Vtedy sa jeho konzistencia zmení z tekutej na želé.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Je lídrom medzi kolagénmi. Účinky jeho používania sú viditeľné voľným okom
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.