14.11.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/stavklem).
Orechy sa napriek ich obsahu kalórií považujú za jeden z najzdravších doplnkov každodennej stravy. Sú skutočným bohatstvom živín vrátane bielkovín, minerálov ako horčík a vápnik, ale aj vitamínov. Neoceniteľným prvkom zdravej výživy z nich však robí predovšetkým dostatok nenasýtených mastných kyselín, ktoré účinne znižujú hladinu „zlého“ cholesterolu v krvi.
Aby ste naplno využili prospešné vlastnosti orechov, je dôležité správne skladovanie.
- Aj vlašské, aj lieskové si najlepšie podľa odborníkov uchovávajú svoje nutričné hodnoty, keď sú skladované v škrupinách. V tejto forme môžu zostať čerstvé po dobu niekoľkých mesiacov až jedného roka.
- Aby boli orechy v optimálnom stave, oplatí sa ich skladovať vo vrecúškach z prírodných materiálov, ako je bavlna či ľan, alebo v košíkoch, mimo dosahu tepla a vlhka.
Keď sa zaoberáme už lúpanými orechmi, pristupujeme k veci s ešte väčšou pozornosťou. Dôležité je vyhýbať sa vysokým teplotám, ktoré môžu spôsobiť žltnutie, a vlhkosti, ktorá spôsobuje plesne.
- Ideálnym riešením je skladovať lúpané orechy v chladničke. Alternatívou môže byť tesne uzavretá nádoba, no v tomto prípade by doba skladovania nemala byť príliš dlhá, aby sa predišlo riziku vzniku plesní.
Stojí za to venovať pozornosť akýmkoľvek príznakom plesní, najmä charakteristickej „pavučinky“, ktorá sa môže objaviť na povrchu orecha. To je signál, že nielen ten orech, ale aj ostatné môžu byť kontaminované.
Správne skladovanie orechov je kľúčom k zachovaniu ich nutričných a zdravotných hodnôt. Zapamätaním si týchto jednoduchých pravidiel si ich chuť a benefity môžeme užívať dlho.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Mrazíte potraviny týmto spôsobom? Radšej zmeňte svoje zvyky. Preto sa rýchlo kazí a stráca chuť
Kde likvidovať obaly od mäsa a salám? Často robíme túto chybu
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.