14.11.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Slawomir Fajer).
Je trochu zanedbávaný, Slováci ho často prehliadajú pri výbere každodenného obeda. Pritom je mimoriadne bohatý na vitamíny a minerály – preto ho odborníci označujú za „superpotravinu“. Zároveň dokáže prekvapiť svojou chuťou. S trochou korenia a oleja môže konkurovať obľúbenej bravčovej panenke.
Od šalátov, cez prísadu do polievok až po samostatný pokrm, ktorý poteší nejednu chuťovú bunku. Karfiol pripravíte na množstvo spôsobov. Málokto sa však rozhodne preskúmať jeho potenciál do hĺbky. Karfiol sa zvyčajne podáva vyprážaný so strúhankou ako príloha k zemiakom a mäsu. Celkom nesprávne.
Na čo je karfiol dobrý? Táto nenápadná zelenina má veľký potenciál
Karfiol je známy svojimi nízkokalorickými vlastnosťami.
- Je bohatý na vitamíny C, K a B, poskytuje tiež veľké množstvo vlákniny, podporuje zdravie tráviaceho systému a zasýti na dlhú dobu. Vďaka tomu je mimoriadne obľúbený u ľudí, ktorí držia diétu.
- Nenápadná zelenina, navyše bohatá na draslík, horčík a fosfor, môže posilňovať imunitný systém a zlepšovať kardiovaskulárne zdravie reguláciou krvného tlaku.
- Podporuje tiež trávenie a zabraňuje zápche.
- Minerály, ktoré obsahuje, sú dôležité aj pre zdravie kostí a antioxidanty môžu chrániť pokožku pred poškodením a oddialiť proces starnutia.
Preto sa oplatí zaradiť ju do svojho každodenného jedálnička. Najmä preto, že v kuchyni môže byť mimoriadne všestranná.
Ako pripravíte chrumkavý karfiol z rúry? Jeho chuť si zamilujete
V surovej verzii sa môže hodiť do šalátu. Okrem toho sa dá variť, piecť a dusiť. Okrem toho sa dá aj grilovať. Vďaka takejto rozmanitosti je karfiol dobrým základom pre experimenty v kuchyni. Jeden recept je však u kuchárov skutočným hitom. Veď príprava podobného pokrmu trvá len pár minút a jeho chuť dokáže prekonať akúkoľvek prílohu k večeri na báze mäsa.
Budeme potrebovať:
- 1 stredne veľký karfiol – asi 1 kilogram
- 4 strúčiky cesnaku
- 4 lyžice jemného olivového oleja
- korenie – jednu čajovú lyžičku sladkej papriky, pol čajovej lyžičky soli, 1/3 čajovej lyžičky korenia, pálivú papriku a mletú rascu.
- Voliteľné – strúhaný syr
Spôsob prípravy:
- Odrežte ružičky karfiolu, vložte ich do sitka a opláchnite pod studenou tečúcou vodou.
- Korenie zmiešajte v malej miske. Pridajte olivový olej. Môžete tiež vytlačiť jeden strúčik cesnaku. Všetky prísady dôkladne premiešajte.
- Ružičky karfiolu zalejte olivovým olejom a korením. Zeleninu niekoľko minút miešajte, aby sa korenie dôkladne rozptýlilo.
- Potom ho položte na plech vyložený papierom na pečenie. Môžete pridať niekoľko strúčikov cesnaku. Ak chcete, môžete ružičky posypať strúhaným syrom.
- Karfiol vložte do rúry vyhriatej na 200 °C. Pečte približne 30-45 minút. Hotovo!
Podávajte ako samostatné jedlo s cesnakovou alebo jogurtovou omáčkou. Chuť si rýchlo vychutnáte.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.