Objavte v sebe ženskú vášeň
- svoju hybnú silu.

Logo

„Bez vášne nemáte energiu.
Bez energie nemáte nič.“

Warren Buffet

Recepty, Tipy, Zdravie,

Chuťovo prekoná aj vašu obľúbenú bravčovú panenku. Potrebujete len trochu korenia a oleja

14.11.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Slawomir Fajer). Je trochu zanedbávaný, Slováci ho často prehliadajú pri výbere každodenného obeda. Pritom je mimoriadne bohatý na vitamíny a minerály – preto ho...

14.11.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Slawomir Fajer).

Je trochu zanedbávaný, Slováci ho často prehliadajú pri výbere každodenného obeda. Pritom je mimoriadne bohatý na vitamíny a minerály – preto ho odborníci označujú za „superpotravinu“. Zároveň dokáže prekvapiť svojou chuťou. S trochou korenia a oleja môže konkurovať obľúbenej bravčovej panenke.

S trochou korenia a oleja môže konkurovať obľúbenej bravčovej panenke. Ako pripravíte chrumkavý karfiol z rúry?
Foto: shutterstock/Slawomir Fajer

Od šalátov, cez prísadu do polievok až po samostatný pokrm, ktorý poteší nejednu chuťovú bunku. Karfiol pripravíte na množstvo spôsobov. Málokto sa však rozhodne preskúmať jeho potenciál do hĺbky. Karfiol sa zvyčajne podáva vyprážaný so strúhankou ako príloha k zemiakom a mäsu. Celkom nesprávne.

Na čo je karfiol dobrý? Táto nenápadná zelenina má veľký potenciál

Karfiol je známy svojimi nízkokalorickými vlastnosťami.

  • Je bohatý na vitamíny C, K a B, poskytuje tiež veľké množstvo vlákniny, podporuje zdravie tráviaceho systému a zasýti na dlhú dobu. Vďaka tomu je mimoriadne obľúbený u ľudí, ktorí držia diétu.
  • Nenápadná zelenina, navyše bohatá na draslík, horčík a fosfor, môže posilňovať imunitný systém a zlepšovať kardiovaskulárne zdravie reguláciou krvného tlaku.
  • Podporuje tiež trávenie a zabraňuje zápche.
  • Minerály, ktoré obsahuje, sú dôležité aj pre zdravie kostí a antioxidanty môžu chrániť pokožku pred poškodením a oddialiť proces starnutia.

Preto sa oplatí zaradiť ju do svojho každodenného jedálnička. Najmä preto, že v kuchyni môže byť mimoriadne všestranná.

Ako pripravíte chrumkavý karfiol z rúry? Jeho chuť si zamilujete

V surovej verzii sa môže hodiť do šalátu. Okrem toho sa dá variť, piecť a dusiť. Okrem toho sa dá aj grilovať. Vďaka takejto rozmanitosti je karfiol dobrým základom pre experimenty v kuchyni. Jeden recept je však u kuchárov skutočným hitom. Veď príprava podobného pokrmu trvá len pár minút a jeho chuť dokáže prekonať akúkoľvek prílohu k večeri na báze mäsa.

Budeme potrebovať:

  • 1 stredne veľký karfiol – asi 1 kilogram
  • 4 strúčiky cesnaku
  • 4 lyžice jemného olivového oleja
  • korenie – jednu čajovú lyžičku sladkej papriky, pol čajovej lyžičky soli, 1/3 čajovej lyžičky korenia, pálivú papriku a mletú rascu.
  • Voliteľné – strúhaný syr
@nutrientmatters

If cauliflower could fall off the bone 🤤 #eatyourveggies

♬ Coffee Shop – Ben Everman

Spôsob prípravy:

  1. Odrežte ružičky karfiolu, vložte ich do sitka a opláchnite pod studenou tečúcou vodou.
  2. Korenie zmiešajte v malej miske. Pridajte olivový olej. Môžete tiež vytlačiť jeden strúčik cesnaku. Všetky prísady dôkladne premiešajte.
  3. Ružičky karfiolu zalejte olivovým olejom a korením. Zeleninu niekoľko minút miešajte, aby sa korenie dôkladne rozptýlilo.
  4. Potom ho položte na plech vyložený papierom na pečenie. Môžete pridať niekoľko strúčikov cesnaku. Ak chcete, môžete ružičky posypať strúhaným syrom.
  5. Karfiol vložte do rúry vyhriatej na 200 °C. Pečte približne 30-45 minút. Hotovo!

Podávajte ako samostatné jedlo s cesnakovou alebo jogurtovou omáčkou. Chuť si rýchlo vychutnáte.

Redakcia Vášeň v tebe.

Súvisiace články:

Karfiol v tejto verzii chutí takmer ako mäso. Urobte si ho namiesto bravčových rezňov, rodina si ho zamiluje

Vyzerá ako ryža, ale sú to cestoviny. Kombinovala som to s vajíčkom a slaninou a vyšlo to na olizovanie prstov


Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.


Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.



Odporúčame

Nikdy nerobte toto s medom! Obľúbený zvyk vás môže pripraviť o všetky jeho cenné vlastnosti

21.4.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/PawelKacperek). Med je prírodný poklad plný zdraviu prospešných látok. Mnohí z nás ho však používajú spôsobom, ktorý ničí jeho…

Ako sa vyrába vyčistené maslo a čím sa líši od bežného masla? Všetko, čo potrebujete vedieť

21.4.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Indre Pau). Ako sa vyrába vyčistené maslo a ako ho používate v kuchyni? Takéto maslo sa často objavuje v…

Túto časť avokáda nevyhadzujte. Je to skutočná výživová bomba pre rastliny

21.4.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Jojo Photos). Existuje mnoho spôsobov, ako znížiť množstvo organického odpadu v domácnosti. Ďalším produktom, ktorý nemusí ísť do koša,…

Pridajte toto do vody a škrupina z vajec sa sama odlúpi!

21.4.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/schankz) Tento jednoduchý trik vám navždy zmení spôsob, akým lúpete vajíčka. Zabudnite na poškodené bielko a frustrujúce odstraňovanie škrupiny…

Majonéza došla a obchody sú zatvorené? Vyrobte si ju sami. Tento recept všetko zachráni

21.4.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/New Africa). Domáca majonéza je umenie, ktoré si vyžaduje trochu trpezlivosti a dôslednosti. Chuť, ktorú získate, však odmení každú…

Auto Trendy

Pekelná jama uprostred púšte: Ohnivý kráter horí už 50 rokov a vedci nevedia, ako ho uhasiť

21.4.2025 Redakcia Auto trendy - Predstavte si miesto, kde zem doslova horí pod nohami, kde plamene šľahajú z obrovskej diery v zemi už päť desaťročí bez prestávky. Nie, nie je…

Radar vás odhalí skôr, než stihnete brzdou zachrániť situáciu!

21.4.2025 Redakcia Auto trendy - Mnohí vodiči si stále myslia, že rýchle zabrzdenie ich zachráni pred pokutou. Ale moderné technológie im ukazujú červenú! Nové radary Policajného zboru dokážu zaznamenať rýchlosť…

Americký sen na čínskych cestách končí: Ford zastavuje dodávky do Číny

21.4.2025 Redakcia Auto trendy - Obchodná vojna medzi USA a Čínou začína naberať na obrátkach. Po prísnych clách zo strany Spojených štátov odpovedala Čína rovnakou mincou, čo donútilo aj amerického…

Otváraš dvere auta nesprávnou rukou? Táto chyba môže stáť niekoho život!

21.4.2025 Redakcia Auto trendy - Otváranie dverí auta – zdá sa, že banálna činnosť, ktorú robíme automaticky, však? Avšak, vedeli ste, že nesprávna ruka môže spôsobiť vážnu nehodu a ohroziť…

Zázrak z kuchyne pre šoférov

21.4.2025 Redakcia Auto trendy - Daždivé rána často znamenajú pre vodičov jednu obrovskú nepríjemnosť – zahmlené okná. Neprehľadná viditeľnosť je nielen nepríjemná, ale aj nebezpečná. Vedeli ste však, že tento…

Európa zaostáva: Chýba 2,2 milióna nabíjačiek pre elektromobily!

21.4.2025 Redakcia Auto trendy - Bez nabíjačiek to nepôjde! Európska únia čelí obrovskej výzve – ak chce splniť stanovené klimatické ciele a podporiť rozmach elektromobility, musí pridávať viac ako 3…

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov