14.11.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Da Antipina).
Ľanový olej sa získava lisovaním ľanových semien za studena. Je bohatým zdrojom cennej kyseliny alfa-linolénovej, ktorá podporuje zdravie srdca a mozgu. Pridávanie ľanového oleja do jedál pomáha kontrolovať hladinu cholesterolu, znižuje riziko srdcových ochorení a demencie. Vysvetlíme vám, aký ľanový olej si v obchode vybrať a ako ho používať, aby nestratil svoje zdraviu prospešné vlastnosti.
Z množstva olejov na pultoch obchodov vás niekedy môže rozbolieť hlava. Najmä ak sú v nich oleje, ktoré nepoužívame každý deň alebo ich používame len zriedka. Jedným z nich je ľanový olej, o ktorom určite mnohí počuli, ale nie každý vie, ako na to.
- Je vhodný na vyprážanie?
- Ako ho skladovať?
- Je zdravý, alebo je to naopak?
Pokúsime sa rozptýliť všetky pochybnosti.
Ľanový olej – zdravotné vlastnosti, účinky
Tento druh oleja je lisovaný za studena, takže si zachováva svoje vlastnosti a vitamíny. Získava sa z ľanových semien. Je jedným z najbohatších zdrojov kyseliny alfa-linolénovej (ALA) , ktorá patrí medzi omega-3 mastné kyseliny. Ich obsah v potravinách je mimoriadne dôležitý, pretože sú spojencami zdravého srdca a mozgu.
Pozorovacie štúdie naznačujú, že vyšší príjem kyseliny α-linolénovej (ALA) sa spája s o 10 % nižším rizikom vzniku kardiovaskulárnych ochorení a s 20 % znížením rizika úmrtia na ischemickú chorobu srdca.
uvádzajú Vedci z Pennsylvánskej štátnej univerzity v časopise Advances in Nutrition
Okrem toho omega-3 mastné kyseliny, teda aj ALA, pomáhajú udržiavať cholesterol pod kontrolou – znižujú celkový cholesterol, triglyceridy a LDL cholesterol, známy ako zlý cholesterol. Podieľajú sa aj na regulácii krvného tlaku.
Okrem toho má pozitívny vplyv na nervový systém. Omega-3 mastné kyseliny, ktorých je plný, sú dôležitým stavebným prvkom mozgu.
- Ľanový olej znižuje riziko demencie.
- Lecitín, ktorý obsahuje, tiež zlepšuje pamäť.
Ľanový olej – ako ho skladovať?
Keď sme v obchode, oplatí sa na chvíľu pozrieť na fľaše ľanového oleja a nebrať prvú z regálu.
- Mal by byť v sklenenej tmavej nádobe, ktorá ho chráni pred svetlom.
- Okrem toho by sa mal skladovať v chladničke, a to nielen po otvorení, ale aj pred ním.
Preto sa oplatí venovať pozornosť tomu, či skutočne stojí na správnom mieste v obchode.
Ľanový olej – ako ho používať?
- Predovšetkým nie na vyprážanie!
Tým sa zmenia jeho vlastnosti a stratí sa prospešnosť polynenasýtených mastných kyselín.
- Ľanový olej by sa mal používať za studena.
Výborne sa hodí napríklad akoprísada do:
- šalátov,
- zaváranín,
- studených omáčok,
- zeleninových a ovocných koktailov,
- sendvičových nátierok,
- tvarohu,
- studených polievok.
Má jemnú, mierne orieškovú príchuť, takže je šanca, že mnohým ľuďom bude chutiť.
- Odporúča sa konzumovať 15 ml ľanového oleja denne, t. j. približne jednu polievkovú lyžicu.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Tieto výrobky poškodzujú zdravie seniorov. Čomu by ste sa mali určite vyhnúť?
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.