14.11.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/etorres).
Len máloktorá polievka je taká sýta a hrejivá ako fazuľová polievka. Fazuľová polievka najlepšie chutí počas chladných jesenných a zimných dní a jej chuť závisí od silnej prísady, samozrejme, s údeným mäsom. Ja však pridávam ešte jednu prísadu. Tú ma naučila moja babička a neviem si predstaviť, že by som do fazuľovej polievky nepridala trochu kyslej šťavy.
Fazuľová polievka je jedno z tých jedál, ktoré dokonale zasýti. Je to naozaj fantastické jedlo, pretože je chutné a veľmi aromatické vďaka mäsovej prísade. Z čoho je najlepšia fazuľová polievka? Samozrejme, z údeného mäsa. Odporúčam ju pripraviť s údenými rebrami, slaninou a domácou klobásou. Ak chcete fazuľovú polievku ešte viac okoreniť, odporúčame vám pridať trochu šťavy z kyslých uhoriek – každý bude nadšený.
Fazuľová polievka. Urobte ju ako staré dámy
Ingrediencie:
- 1,5 šálky suchej bielej fazule typu Jas
- 700 g údených rebier
- 2 stredne veľké klobásy
- cca. 150 g údenej slaniny
- 2 malé cibule
- 2-3 strúčiky cesnaku
- zväzok zeleniny
- nové korenie a bobkový list
- soľ, korenie, majoránka, trochu rasce (nepovinne)
- 1/4 šálky šťavy z uhoriek.
Fazuľová polievka – ako ju pripraviť:
- Deň vopred namočte fazuľu do studenej vody. Dajte ju do hrnca a zalejte vodou.
- Na druhý deň prelejte namočenú fazuľu do väčšieho hrnca, pridajte rebrá nakrájané na kúsky, bobkový list a nové korenie a priveďte do varu.
- Keď vývar zovrie, pridajte očistenú a nakrájanú zeleninu a na kocky nakrájanú klobásu. Dochuťte soľou, korením a majoránom.
- Slaninu nakrájajte na kocky a rozpustite na suchej panvici. Pridajte nakrájanú cibuľu a smažte, kým cibuľa nezesklovatie a slanina nezhnedne. Ku koncu smaženia pridajte cesnak pretlačený cez lis.
- Obsah panvice pridajte do polievky a varte, kým fazuľa nezmäkne. Keď je mäkká, pridajte šťavu z uhoriek. Varte ďalších 5 minút a podávajte, najlepšie s plátkom čerstvého chleba.
Tip: Do fazuľovej polievky môžete pridať aj paradajky z konzervy alebo 2-3 lyžice paradajkového pretlaku. Polievka tak získa príjemnú chuť a zlepší sa jej farba. Ak však nechcete pridávať koncentrát, môžete pre spestrenie primiešať trochu sušených húb – táto možnosť je rovnako chutná ako tradičná.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Najlepšia polievka na prechladnutie. Je taká chutná, že zabudnete na vývar
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.