14.11.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Fo_De).
Kedysi sa v každej domácnosti pripravovalo zavárané mäso, aby sme mali vždy po ruke vlastnú klobásu alebo chutné mäsové výrobky. Teraz sa móda vracia, a to vo veľkom. Priznám sa, že aj ja som sa stala obeťou tohto kulinárskeho módneho trendu. Už dlho pripravujem chutné bravčové mäso v pohári a, úprimne povedané, žiadne iné mäso z obchodu sa mu nevyrovná. Veci príliš nekomplikujem, spolieham sa na pár korenín. Jedna nesmie chýbať.
Pochybujem, že si niekto z nás pamätá časy, keď ešte neboli chladničky. Ľudia si z nevyhnutnosti poradili, ako najlepšie vedeli, a urobili to skvele, pretože recepty na domáce konzervy prežívajú dodnes a je známe, že dobrá konzerva vôbec nepotrebuje chladničku, aby vydržala niekoľko mesiacov. Dnes sa s naším receptom vrátime do starých čias a nadpozemských, domácich chutí. Musím sa priznať, že som sa stala takmer závislou od zaváraného mäsa, a hoci sa dá bravčová konzerva kúpiť v každom obchode v okolí, nič sa nevyrovná môjmu pliecku. Je aromatické, šťavnaté a naozaj vynikajúce. Základom chuti je soľ a korenie, veď viete, ale čerešničkou na torte sú semienka koriandra a, samozrejme, najlepší priatelia bravčového mäsa – cesnak a majoránka.
Vynikajúce domáce zavárané mäso. Zabudnite na konzervy z trhu
Ingrediencie:
- 2 kg bravčového mäsa (najlepšie je plece, ale plece môžete skombinovať s bôčikom alebo stehnom),
- soľ,
- korenie,
- mletý koriander,
- sušený cesnak,
- majorán,
- nové korenie,
- bobkový list,
- 100 ml vody.
Domáce zavárané mäso alebo bravčové mäso v pohároch. Ako pripraviť?
- Mäso nakrájajte na väčšie kocky a vložte do misy. Osolíme (1 lyžička soli na 1 kg mäsa), okoreníme korením, koriandrom, majoránom a cesnakom. Korenie vmiešajte do mäsa a odložte na niekoľko hodín do chladničky.
- Poháre dôkladne sparíme vo vriacej vode. Ja som poháre najprv namočil do misky s vriacou vodou, potom som ich scedil a ešte som ich vložil na 15 minút do predhriatej rúry. Potom mám istotu, že sa mäso v pohári nepokazí.
- Do marinovaného mäsa nalejte vodu a opäť premiešajte. Na dno každej nádoby vložím dva bobkové listy a tri-štyri guľôčky nového korenia. Mäso naberiem lyžicou do 3/4 výšky nádoby, aby zostalo miesto na vytvorenie želé a masti počas varenia.
- Dno veľkého hrnca vystelieme utierkou a poukladáme na ňu poháre (je dôležité, aby sa jeden nedotýkal druhého, pretože počas varenia môžu prasknúť). Poháre zalejte vodou do výšky „troch prstov“ nad hladinou.
- Bravčové mäso v pohároch varte na miernom ohni štyri až päť hodín po zovretí. Keď voda počas varenia vyvrie, doplňte ju, ale len vriacou vodou, aby nevznikol teplotný rozdiel. Vtedy sa naše poháre jednoducho „zatiahnu“. Poháre s zaváraným mäsom nechajte úplne vychladnúť.
Takto pripravené poháre s mäsom môžete v chladničke skladovať až tri mesiace. Ak však chcete nasledovať príklad našich starých rodičov, ktorí nemali chladničky, proces pasterizácie zopakujte ešte dvakrát.
- Po prvom päťhodinovom zaváraní poháre ochlaďte, potom ich opäť priveďte do varu a varte pol hodiny.
- Tento proces zopakujte ešte raz.
Potom už nebudete potrebovať chladničku a poháre vydržia naozaj dlho aj v kuchynskej skrinke.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Zabudnuté mäso na vývar. Za čias socializmu vládlo v našich kuchyniach
Husa bude mäkká a chutná. Nezabudnite na tento doplnok
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.