14.11.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Mateusz Suska).
Prepustené maslo je určite jedným z výrobkov, ktoré nesmú chýbať v žiadnej kuchyni. Dodáva pokrmom príjemnú vôňu a je jedným z najzdravších tukov na vyprážanie. Hotové prepustené maslo však nemusíte kupovať, môžete si ho bez najmenších problémov vyrobiť doma. Nezabudnite však na dôležité pravidlo.

Foto: shutterstock/Mateusz Suska
Príprava prepusteného masla je jednoduchá, ale ak chcete mať istotu, že bude dokonalé, pomôže vám „dvojitá metóda“.
- Tá spočíva v dvojitom odoberaní peny, ktorá sa vytvorí pri vytopení masla.
- Najprv ju zachytíte lyžicou a potom maslo precedíte cez gázu.
Dôležitý je aj výber správneho masla – musí byť „ozajstné“ s minimálnym obsahom tuku 82 %.
Ako vyrobiť prepustené maslo? Recept vás prekvapí svojou jednoduchosťou
Pripravte si:
- kocku masla (prírodné, bez pridania soli alebo byliniek),
- jemné sitko,
- gázu,
- hrniec s hrubým dnom,
- kovovú lyžicu,
- veľkú nádobu.
Prepustené maslo – ako ho vyrobiť:
- Pripravte si hrniec a vložte doň kocku masla. Potom zapnite horák na nízky výkon a nechajte ho, kým sa maslo nezačne topiť. Počas tohto času ho nemiešajte.
- Keď sa na povrchu masla začne objavovať biela pena, opatrne ju naberte lyžicou. Snažte sa to urobiť čo najopatrnejšie – odstráni sa tým laktóza a kazeín, ktoré nie sú v prepustenom masle potrebné.
- Po odstránení bielych usadenín a úplnom rozpustení masla ho prelejte cez gázu umiestnenú na sitku. To vám umožní oddeliť všetky drobné zvyšky laktózy na povrchu sita.
- Vaše maslo je už teraz hotové, ale pre istotu môžete celý proces zopakovať.
Takto pripravené prepustené maslo umožňuje piecť a vyprážať pri vyšších teplotách a nemusíte sa obávať, že sa niečo pripáli. Miešané vajíčka na vyčistenom masle alebo šťavnaté steaky sú ďalšou dimenziou pôžitku.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Táto polievka zahreje lepšie ako vývar a chráni pred prechladnutím. Kľúčové sú korenia
Porazí vajíčkovú nátierku. Toto je najlepšia nátierka na chlieb. S týmto prídavkom chutí božsky
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.