14.11.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/JeniFoto).
To sa nedá poprieť – všetci milujeme pizzu a môžeme sa len dohadovať, ktorá je najlepšia. Dnes sa však nebudeme príliš venovať príchutiam a na očko si zoberieme spodok. Mnohým to neprejde cez rozum a Talianom to možno spôsobí búšenie srdca – v recepte nebude žiadna múka ani droždie.
Existuje kopu verzií pizze. Vezmite si neapolskú pizzu, rímsku pizzu, chicagskú pizzu alebo slovenskú gazdovskú pizzu z hrubého cesta s klobásou. Všetky tieto pizze majú jedno spoločné – vyrábajú sa z kysnutého cesta. Dnes si však dáme trochu práce a povieme vám, ako pripraviť úplne iný základ na pizzu. Ak ste zvedaví na nové chute alebo jednoducho z nejakého dôvodu obmedzujete sacharidy v strave či nemáte radi lepok, pripravte si pizzu na karfiolovom základe. Je naozaj vynikajúca a budete prekvapení, aká rýchla a jednoduchá je jej príprava.
Pizza na nezvyčajnom základe. Namiesto múky použite karfiol
Ingrediencie:
- 1 stredne veľký karfiol
- 1 vajce
- cca. 50 g tvrdého syra, môže byť parmezán
- 1 PL tvarohu
- štipka soli
- ďalšie prísady: paradajková omáčka, niekoľko plátkov šunky, mozzarella, huby, cibuľa a iné obľúbené prísady.
Pizza na karfiolovom základe – ako ju pripraviť?
- Z karfiolu ošúpte listy a nastrúhajte ho alebo pomeľte kuchynským robotom na malé kúsky pripomínajúce jemnú krupicu. Potom ho vložte na 2-3 minúty do vriacej vody.
- Uvarený karfiol riadne sceďte, aby sme sa zbavili čo najväčšieho množstva vody.
- Karfiol vložte do misy, pridajte vajce, syr, tvaroh a soľ. Môžete pridať aj trochu sušeného oregana.
- Zmes miešajte, kým nevznikne hladká, pomerne pevná hmota.
- Pripravte si plech na pečenie a vyložte ho papierom. Rozotrite naň zmes na základ pizze a vytvarujte oválny tvar.
- Vyrovnajte a vložte do rúry vyhriatej na 200 stupňov a pečte, kým nezhnedne. Malo by to trvať menej ako 10 minút.
- Na upečený spodok rozotrite časť paradajkovej omáčky. Potom na pizzu položte obľúbené prílohy a vráťte ju do rúry.
- Pečte, kým sa syr nerozpustí.
Takáto pizza sa rozhodne pripravuje ľahšie a rýchlejšie ako z tradičného cesta. Nemusíte miesiť, špiniť si ruky múkou a čakať, kým cesto vykysne. Ak milujete pizzu a nebojíte sa nových chutí, táto pizza s takýmto chutným zeleninovým základom sa určite stane trvalou súčasťou vášho domáceho jedálnička.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Taký chutný pokrm som jedla len v Gruzínsku. Stokrát lepšie ako pizza
Ako variť karfiol, aby ste sa vyhli nežiaducemu zápachu? Tri spôsoby, jeden veľmi jednoduchý
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.