15.11.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/nelea33).
Mäsové guľky sú jednou z tých istôt pri večeri – málokto ich nemá rád a je naozaj ťažké ich pokaziť. Či už ich podávate s kôprovou, paradajkovou alebo šampiňónovou omáčkou, najdôležitejšia je ich konzistencia. Aby ste si boli istí, že mäsové guľky nebudú tvrdé, držte sa dôležitého pravidla. Týka sa jednej ingrediencie.

Foto: shutterstock/nelea33
Neviem, či niekto nemá rád mäsové guľky, ale ak sa nejakým zázrakom taký človek nájde, možno vyvodiť jeden záver – nikdy nejedol naozaj dobré. Určite jedol také, ktoré boli tvrdé a bez chuti, a na rozdiel od toho, čo si možno myslíte, urobiť dobré mäsové guľky nie je také jednoduché. Aby boli naozaj chutné, musíte si uvedomiť, že to nie sú len malé guľôčky z mletého mäsa.
- Mäsová zmes na guľky by mala byť oveľa mäkšia a voľnejšia, takže vajce v tomto prípade môže všetko pokaziť.
- Pozor aj na strúhanku, nemalo by jej byť príliš veľa.
Ako pripraviť mäsové guľky v omáčke? Tento recept zaručí úspech večere
Ingrediencie:
- cca. 600 g mletého mäsa,
- 1 malá cibuľa,
- 1 pohár vývaru alebo bujónu,
- 1 malý rožok namočený v mlieku alebo vývare,
- plechovka nakrájaných paradajok,
- 2 PL paradajkového pretlaku alebo pol šálky passaty,
- 2-3 strúčiky cesnaku,
- soľ, korenie, oregano, štipka chilli,
- múka,
- trochu olivového oleja alebo iného rastlinného oleja.

Foto: pexels/Rachel Claire
Mäsové guľky v paradajkovej omáčke – ako na to:
- Začnite miesením mäsovej zmesi. Mleté mäso vložte do misy, pridajte obľúbené korenie a namočený a odkvapkaný rožok. Zmes hnetieme, kým sa už nelepí. Mokrými rukami vytvarujte malé guľôčky. Každú obalíme v múke.
- Na panvici rozohrejte malé množstvo tuku. Smažte mäsové guľky, kým sa mäso zo všetkých strán nezapečie. Osmažené mäsové guľky preložte na tanier.
- Na tej istej panvici osmažte nakrájanú cibuľu. Keď zosklovatie, pridajte pretlačený cesnak a paradajky z konzervy a passatu. Smažte približne 5 minút.
- Podľa chuti dochuťte korením a bylinkami, zalejte vývarom, premiešajte a pridajte mäsové guľky. Dusíme na miernom ohni, najlepšie prikryté, približne 20 minút.
Mäsové guľky v paradajkovej omáčke môžete zamraziť alebo uzavrieť do pohára.
- Vložte časť pokrmu do pohára a zaskrutkujte.
- Umiestnite poháre do hrnca, ustlatého utierkou.
- Nalejte vodu na úroveň 3/4 od výšky pohárov.
- Po zovretí 20 minút pasterizujte.
Chutné a šťavnaté mäsové guľky môžete pridať aj do polievok a rôznych omáčok, ale nezabudnite na toto pravidlo: mäsové guľky a vajcia nejdú dokopy.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Najlepšia polievka na jesenné ochladenie. Tu ide o konkrétnu vložku a jednu navyše
Zabudnuté mäso na vývar. Za čias socializmu vládlo v našich kuchyniach
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.