15.11.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock.com/Nataliya Arzamasova).
Mrkvový koláč je dezert snov na jesenné chladné obdobie, ktorý svojou chuťou a farbou rozveselí aj ten najchmúrnejší deň. Recept je veľmi jednoduchý, koláč je vláčny a mäkký a chute sa fantasticky prelínajú. Nebol by taký úžasný bez jednej prísady.
Mrkvový koláč je skutočnou dokonalosťou medzi domácim pečivom. Je naozaj jednoduchý na prípravu, dlho vydrží vlhký a je o niečo ľahší ako iné koláče, ktoré si vychutnávame k popoludňajšej káve. Mrkvový koláč je samozrejme o mrkve, veď viete, ale záleží aj na náplni. Oriešky a sušené brusnice nesmú chýbať. Práve brusnice dodávajú mrkvovej torte hlbšiu chuť a dá sa jesť bez obmedzenia.
Jednoduchý recept na mrkvový koláč. To najlepšie na jesenné počasie
Ingrediencie:
- približne 200 g strúhanej mrkvy
- 450 pšeničnej hladkej múky (tortová múka)
- 200 ml rastlinného oleja
- 4 vajcia
- 160 g cukru
- 1 vrchovatá čajová lyžička škorice
- 80 g orechov (najlepšie vlašských alebo lieskových)
- 1 plná čajová lyžička prášku do pečiva
- rovná čajová lyžička sódy bikarbóny
- 3-4 lyžice sušených brusníc
Mrkvový koláč s orechami a brusnicami – ako na to?
- Pripravte si misu a preosejte do nej múku. Pridajte potom sódu bikarbónu, prášok do pečiva a škoricu a dôkladne premiešajte. Orechy nasekajte nadrobno alebo ich rozmixujte v kuchynskom robote.
- Do ďalšej misy potom rozbite vajcia, pridajte cukor a mixérom vyšľahajte do hladka. Potom postupne prilievajte olej a stále miešajte.
- Vajíčka s olejom pridajte do misy so suchými prísadami. Pridajte najemno nastrúhanú mrkvu, nasekané orechy a brusnice a dobre premiešajte.
- Pripravte si formu na pečenie a vyložte ju papierom na pečenie. Nalejte do nej cesto a vrch uhlaďte.
- Vložte do rúry vyhriatej na 170 stupňov. Pečte hodinu a potom nechajte vychladnúť.
Po vychladnutí koláč ozdobte bielou čokoládovou polevou a posypte nasekanými orechmi a kúskami sušených brusníc. Môžete použiť aj obyčajnú polevu alebo práškový cukor. K mrkvovému koláču sa hodí aj kandizovaná pomarančová kôra – s týmto doplnkom koláč získa ešte viac chuti.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Oveľa lepší ako tradičný. Jablkový koláč s pusinkami a drobenkou poteší vašich hostí.
Taliansky 12-lyžicový koláč je lepší ako citrónový koláč. Recept som si priniesla priamo z Milána
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.