15.11.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/freeskyline).
Zemiakové placky sú jedným z našich najobľúbenejších jedál. Niet divu, veď sú veľmi jednoduché na prípravu a dajú sa podávať na tisíc spôsobov. Väčšina ľudí sa však zhoduje v jednom. Na povrchu by mali byť chrumkavé a vo vnútri nadýchané. Ako to zabezpečiť? Vysvetľujeme.
Zemiakové placky môžeme jesť po celý rok, hoci sa zdá, že najčastejšie ich smažíme na jeseň. Sú totiž teplé a – netajme sa tým – dosť mastné, takže sú ideálnym „comfort food“, keď je vonku chladno a daždivo. Ako dosiahnuť, aby boli zemiakové placky zvonku chrumkavé a vo vnútri mäkké?
Chrumkavé zemiakové placky? Hneď na začiatku robíme chybu
Zemiakové placky budú chrumkavé, ak zabezpečíte správne množstvo vody a múky. Ani jedného, ani druhého nesmie byť príliš veľa. Potom budú placky buď tvrdé, alebo „rozmočené“. Najdôležitejšou otázkou je správna zemiaková hmota.
- Pred zmiešaním všetkých ingrediencií by sa mali nastrúhané zemiaky dobre pretlačiť, aby sa odstránila prebytočná voda, ktorá sa mohla vytvoriť.
- Ak to neurobíte, hneď na začiatku vás čaká katastrofa, pretože budete musieť pridať veľa múky, čo spôsobí, že zemiakové placky budú tvrdé a gumené.
Čo robiť, aby boli zemiakové placky chrumkavé? Nie každý to vie
Existuje ešte niečo, čo môžete urobiť, aby boli zemiakové placky chrumkavé. Dôležitý je proces smaženia.
- Panvica by mala byť dobre rozohriata (ale nie taká horúca, aby sa olej spálil) a, bohužiaľ, malo by v nej byť veľa tuku.
Z tohto dôvodu je dobré pripravovať placky skôr raz za čas, než na raňajky, obed a večeru.
- Dobre rozohriaty tuk je prakticky zárukou úspechu.
Ak sa cesto vloží do príliš studeného oleja, placky ho veľa nasiaknu. A ak je dostatočne horúci, vonkajšia strana placiek sa rýchlo zrazí, čím sa zablokuje tok tuku do vnútra a zároveň odtok vlhkosti do vonkajšej strany.
- Po skončení smaženia je dobré ich položiť na papierovú utierku, aby sa absorboval prebytočný tuk a placky sa „nezaparili“.
Vďaka tomu zostanú dlhšie chrumkavé. Najlepšie je zjesť ich hneď, a ak vám nejaké zostanú, je dobré ich znovu zohriať na suchej panvici.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Chuťovo prekoná aj vašu obľúbenú bravčovú panenku. Potrebujete len trochu korenia a oleja
Lepšie, ako klasické miešané vajíčka. Aromatické a výdatné
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.