15.11. 2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock.com/margouillat photo).
Pórová polievka je u mňa doma častým hosťom, pretože, mierne povedané – „Je v poriadku“. Je rýchla, chutná a nikto sa nesťažuje, keď je na stole. Chcela som ju však nejako vylepšiť a pohrať sa s chuťou. Z chladničky som vytiahla fľašu a časť obsahu som naliala do hrnca. Nikdy by mi nenapadlo, že jedna zmena bude pre túto zdanlivo obyčajnú polievku taká skvelá.
Pórová krémová polievka je jedlo, ktoré bolo v našej rodine doteraz veľmi obľúbené, ale teraz sa stalo najobľúbenejším. Nie je žiadnou novinkou, že v kuchyni rada kombinujem a upravujem recepty, a nie inak to bolo nakoniec aj so svetlozelenou polievkou.
Pór je sám o sebe dosť štipľavý, ale táto štipľavosť sa počas dusenia vytratí a prejde do jemnejšej, ale stále výraznej chuti. Rozhodla som sa túto ostrosť vylepšiť, a tak som do dusiacej sa zeleniny priliala trochu suchého bieleho vína. Raz som víno pridala do krému z bielej zeleniny a tiež sa to ukázalo ako hit. Doplňte ju syrom a za chvíľu máte hotovú skutočnú hostinu.
Pórová polievka. S týmto prídavkom chutí ako z ruky šéfkuchára
Ingrediencie:
- 4 stredne veľké póry (biele časti)
- 4 zemiaky, najlepšie múčnaté
- 100 g syra feta
- cca. 150 ml suchého bieleho vína
- cca. 1,5 l vývaru alebo ľahkého bujónu
- 200 ml 30 % smotany
- soľ a korenie
- muškátový oriešok
- maslo
Podávame s krutónmi alebo pufovaným hráškom.
Pórová polievka s bielym vínom a syrom feta – ako na to?
- V hrnci rozpustite maslo. Pridajte nakrájaný pór a zemiaky nakrájané na kocky. Smažte, kým pór nezesklovatie.
- Pridajte víno a smažte, kým sa alkohol neodparí.
- Do orestovanej zeleniny nalejte vývar. Pridajte rozdrobený syr a varte na miernom ohni, kým zemiaky nezmäknú.
- Do polievky prilejte smotanu a dochuťte soľou, korením a muškátovým orieškom. Ručným mixérom rozmixujte na hladký krém.
- Varte ďalších 5 minút. Podávajte s krutónmi alebo pufovaným hráškom.
Na zvýraznenie chuti môžete do polievky pridať dva strúčiky cesnaku alebo nakrájanú chilli papričku. A ak sa chcete v chuti naozaj vyblázniť, namiesto syra feta použite aromatickejší kozí syr. Potom vás všetci budú prosiť o recept.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Najlepšia polievka na jesenné ochladenie. Tu ide o konkrétnu vložku a jednu navyše
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.