16.11.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Andrey Burstein).
Banány sú jedným z najobľúbenejších druhov ovocia v slovenských obchodoch. Bez ohľadu na ročné obdobie ich môžete kúpiť prakticky v každom maloobchode. Sú tiež veľmi zdravé a v kuchyni mimoriadne všestranné. Zistite, ktoré banány je lepšie jesť – nezrelé alebo prezreté.
Banány – nutričné vlastnosti
V 100 g banánov je približne 90 kcal. To z nich robí stredne kalorické ovocie, ale nemali by sme zabúdať na ďalšie výživové vlastnosti, ktoré telu poskytujú.
- Predovšetkým sú zdrojom sacharidov – v 100 g nájdete približne 22 g cukrov.
- V rovnakom množstve ovocia sa nachádza len 1 g bielkovín a stopové množstvo tukov.
- Banány sú predovšetkým skvelým zdrojom draslíka (až 360 mg v 100 g), ako aj fosforu, jódu, horčíka, vápnika a vitamínov (A, B6, C, E a K).
- Napriek tomu, že sú pomerne kalorické, môžu byť počas redukčnej diéty spojencami, pretože urýchľujú metabolizmus.
Ktoré banány je lepšie jesť?
Keď však ideme do obchodu, môžeme byť pri regáli s banánmi dosť prekvapení. Ide o to, že najčastejšie tam nájdete zelené, nezrelé exempláre aj zrelé s čiernymi škvrnami. Ktorý z nich by som si mal v tomto prípade vybrať? Na túto otázku existuje veľmi univerzálna odpoveď – záleží na tom. Na čom?
- V prvom rade na tom, akú chuť banánov máte radi, a v druhom rade na tom, čo od ich konzumácie očakávate. Predovšetkým nezrelé banány majú nižší glykemický index (60 GI) ako zrelé (70 GI).
Táto zmena je spôsobená tým, že počas dozrievania sa škrob obsiahnutý v zelenom banáne mení na jednoduché cukry. Ak nechceme spôsobiť náhle zvýšenie hladiny cukru v krvi, mali by sme jesť nezrelé banány.
- Na druhej strane, ak chceme zvýšiť hladinu cukru v tele (napr. počas veľkej fyzickej námahy), je najlepšie použiť zrelé ovocie.
Nech už sa rozhodneme pre akékoľvek ovocie – zrelé alebo nezrelé – banány sa v kuchyni skvele hodia na prípravu smoothies, ovsenej kaše alebo banánového chleba.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace člnky:
Je lepšie jesť banány ráno alebo večer? Veľký význam má denná doba
Zrelé, ale čerstvé a pevné banány až 12 dní. Použite jednoduchý trik
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.