16.11.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/marcin jucha).
V obchodoch nechýba exotické ovocie, ktoré sa s obľubou používa pri varení. Niektoré z nich nie je veľmi obľúbené, čo je škoda. To je prípad napríklad ostnatého ovocia, kiwana, ktoré poteší nielen svojou chuťou, ale aj mnohými zdravotnými vlastnosťami. Môže vám pomôcť schudnúť.

Foto: shutterstock/marcin jucha
Kiwano sa označuje ako ovocie, pretože mnohým pripomína svojím vzhľadom a chuťou kivi a banán. V skutočnosti patrí k… druhu uhoriek. Preto dostal nové názvy, ako napríklad špicatá uhorka a africká uhorka.
Ako vyzerá a chutí kiwano? Dá sa prirovnať k mnohým druhom ovocia
Kiwano pochádza z Afriky. Pestuje sa na Novom Zélande, v Izraeli, Keni a USA. Toto oválne, stredne veľké ovocie má spočiatku zelenú šupku, ktorá sa časom zmení na oranžovožltú, a ako také ho môžeme jesť.
- Jeho charakteristickým znakom sú mäkké tŕne. Práve tie ho odlišujú od ostatných druhov ovocia.
- Dužina kiwanu má zelenožltú farbu a želatínovú štruktúru. Vo vnútri sa nachádzajú aj jedlé semená. Mnohí ľudia prirovnávajú jeho vzhľad ku kivi.
- Chuť tohto ovocia pripomína kombináciu kivi a banánu, hoci niektorí tvrdia, že je podobná melónu alebo uhorke. Vôňu zasa prirovnávajú k zrelému banánu alebo sladkej, osviežujúcej uhorke.
Výživové hodnoty a zdravotné vlastnosti kiwana
Kiwano je bohaté na minerály:
- horčík
- fosfor
- zinok
- vápnik
- sodík
- meď
Vo svojom zložení obsahuje:
- Vitamín A, ktorý má pozitívny vplyv na zrak a posilňuje sliznicu.
- Za zmienku stojí aj vitamín E, ktorý zlepšuje vzhľad pokožky, vlasov a nechtov.
- Okrem toho má dobrý vplyv na srdce a pomáha bojovať proti voľným radikálom, ktoré prispievajú k vzniku mnohých ochorení.
- Toto ovocie má nízky obsah kalórií (približne 44 kcal na 100 g) a pozostáva až z 80 % z vody. Preto sa ho oplatí konzumovať pri redukčnej diéte. Pri chudnutí pomáha aj preto, že obsahuje vlákninu, ktorá napomáha tráveniu a tráviacemu systému.
- Kiwano má laxatívne a diuretické vlastnosti. Pomáha zbaviť sa usadenín v črevách.
Ako a s čím jesť kiwano?
Kiwano sa oplatí jesť samostatne. Jednoducho ich rozrežte na polovicu a lyžicou z nich vydlabte dužinu. V tomto prípade môžeme toto ovocie považovať za náhradu sladkostí alebo zdravú desiatu.
Kiwano sa dobre mieša s iným ovocím alebo zeleninou, takže ho môžeme bez obáv pridať do šalátov. Hodí sa aj k rybám a syrom – je teda skvelým doplnkom stredomorskej kuchyne.
Toto exotické ovocie sa dá použiť aj na výrobu džemov, marmelád alebo z koktailov. Odporúčame ho pridať aj do jogurtu a palaciniek.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
„Ovocie anjelov“ má veľa vitamínov, ale na Slovensku po ňom siaha málo ľudí
V zahraničí sú drahé! „Slovenské olivy“ môžete mať za pár eúr
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.