17.11.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Drazen Zigic).
Cestoviny sú jedným z najobľúbenejších jedál na celom svete. Rýchlo sa pripravujú, sú chutné a všestranné. Nie všetky ingrediencie sa však k nim hodia. Nevhodné kombinácie spôsobujú, že jedlo je ťažko stráviteľné, tučné a nezdravé. Aké potraviny je lepšie nekombinovať s cestovinami? Vyhnete sa tým aj nepríjemným ťažkostiam.
Kedy sa cestoviny stávajú nezdravými? Tieto doplnky milujú mnohí z nás
Cestoviny sa môžu stať súčasťou zdravého jedálneho lístka. Môžu byť zaradené aj počas redukčnej diéty. Avšak za predpokladu, že si k nim vyberieme tie správne prísady.
- Jedným z najväčších hriechov je zalievanie cestovín ťažkými, mastnými smotanovými omáčkami. Nielenže sa jedlo zmení na kalorickú bombu, ale navyše potom aj veľmi zaťažuje tráviaci systém. Častá konzumácia tohto druhu jedla si potom koleduje o priberanie.
- Navyše kombinácia sacharidov a tuku môže viesť k prudkému nárastu glukózy.
Lepšou alternatívou je príprava ľahších omáčok na báze prírodného jogurtu alebo napríklad hustých paradajkových omáčok. Nie je do nich potrebné pridávať smotanu.
S čím nekombinovať cestoviny? Veľké množstvo syra sa neodporúča
Syr je tradičnou prílohou k cestovinám, najmä v talianskej kuchyni. Tamojší šéfkuchári nás dokonca nabádajú, aby sme sa neobmedzovali v sypaní štedrej porcie na naše jedlá. Žiaľ, neodporúča sa, aby sa z toho stal zvyk, ktorý nás sprevádza každý deň.
- Chutný prídavok robí jedlo ťažko stráviteľným.
- Syry ako napríklad parmezán alebo mozzarella vo veľkom množstve „obohacujú“ pokrm o tuk aj kalórie.
Mali by sa používať len ako akcent na doplnenie chuti pokrmu. Vyberajte si malé porcie.
Klobása a mastné mäso s cestovinami? Váš žalúdok pocíti bolesť
Klobása, slanina alebo aj mleté bravčové mäso. Často sa objavujú v receptoch na jedlá z cestovín.
- Je dôležité si uvedomiť, že tučné mäso v kombinácii s cestovinami vytvára zmes, ktorá je nepriateľom nielen štíhlej postavy. Táto kombinácia prispieva k hromadeniu tuku. Zaťažuje zároveň aj tráviaci systém.
Po takomto jedle sa pravdepodobne budete cítiť ťažko. Môže sa potom objaviť nadúvanie a malátnosť.
Myšlienka rýchleho obeda nie je vždy zdravá
Keď chceme pripraviť jedlo v rýchlom tempe, radi siahame po hotových omáčkach na cestoviny. Žiaľ, mnohé z nich obsahujú veľké množstvo soli, cukru aj konzervačných látok. Tie majú z dlhodobého hľadiska negatívny vplyv na zdravie.
- Vysoký obsah cukru môže prispieť k výkyvom hladiny glukózy aj nárastu hmotnosti. Nadbytok soli zaťažuje obličky, čo potom vedie aj k zadržiavaniu vody v tele a zvyšuje riziko hypertenzie.
Je vhodné pripomenúť, že jednoduchú a rýchlu omáčku si môžete pripraviť sami z paradajok, oleja, cesnaku a byliniek.
Zdravá alternatíva alebo ako jesť cestoviny?
Výberom správnych ingrediencií na cestoviny si môžete vychutnať ich chuť bez obáv o svoje zdravie a pás. S čím by ste ich mali kombinovať, aby ste vytvorili zdravý a ľahko stráviteľný pokrm?
- Predovšetkým si vyberajte celozrnné cestoviny. Obsahujú viac vlákniny. Zároveň sú aj sýtejšie ako tradičné cestoviny z vysoko mletej bielej múky.
- Do jedál pridávajte čerstvú zeleninu – výborné sú napríklad paradajky, cukety, špenát a paprika.
- Namiesto ťažkých omáčok pokvapkajte jedlo olivovým olejom. Na zvýraznenie chuti použite čerstvé bylinky, ako je napríklad bazalka, oregano a tymián.
- Spriateľte sa v kuchyni s rastlinnými zdrojmi bielkovín. Šošovica, cícer a fazuľa dobre poslúžia ako príloha k cestovinám. Poskytujú totiž bielkoviny bez prebytočného tuku.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Toto je najhorší druh cestovín. Má zanedbateľné hodnoty a podporuje priberanie
Pridajte lyžičku do rannej kávy. Pneumatika na bruchu? Zabudnete, čo to je
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.