19.11.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/New Africa).
Smaženie je umenie, ktoré sa môže stať skutočnou skúškou trpezlivosti. Najmä keď tuk začne striekať na všetky strany. Dá sa povedať, že kto nezažil horúcu kvapku oleja na vlastnej koži, nepoznal kulinárske výzvy. Čo sa dá urobiť, aby olej nestriekal? Existujú spôsoby.
Prskajúci olej je skutočným nepriateľom kuchárov, začiatočníkov aj majstrov na panvici.
- Dôvodom je teplotný rozdiel medzi vlhkosťou vyprážaného výrobku a horúcim tukom v panvici.
Pri priamom kontakte sa voda okamžite mení na paru, ktorá ako gejzír vyvrhuje čiastočky oleja. Tomu sa však dá zabrániť. Dva jednoduché triky zabezpečia, že sa vyprážaniu dá predísť bez toho, aby ste museli následne drhnúť sporák.
Čo môžete urobiť, aby ste zabránili postriekaniu olejom? Vyskúšajte dva triky a určite nebudete sklamaní
Predtým, ako nalejete olej do panvice, dajte na dno panvice štipku soli. Je to triviálny spôsob, ktorý vám ušetrí upratovanie po vyprážaní.
- Korenie vytvorí tenkú ochrannú vrstvu, ktorá „zmyje“ prebytočnú vlhkosť z mäsa skôr, ako sa voda zmení na vystreľujúcu paru.
- Tým sa zabráni tomu, aby horúci tuk špliechal po celej kuchyni a zostal v panvici.
Rezne sa môžu pokojne škvariť a vy sa nemusíte obávať mastných škvŕn.
Alternatívnym, aj keď trochu nezvyčajným trikom je utrieť panvicu papierovou utierkou namočenou v troche octu tesne pred vyprážaním. Hoci sa ocot možno nespája s klasickým spracovaním potravín, v tomto prípade pôsobí ako stabilizátor.
- Má hygroskopické vlastnosti, takže tuk sa nedostane do kontaktu s veľkou vlhkosťou mäsa.
Výsledok? Menej výbušných reakcií, čo sa prejavuje v tom, že mäso nestrieka. Toto množstvo octu neovplyvní chuť rezňov, ale určite pomôže udržať poriadok. Varná doska zostane čistá a tuk zostane tam, kde má byť.
Čo neutralizuje zápach z vyprážania? Stavte na osvedčené metódy
Ak sa vo vašej kuchyni po vyprážaní bravčových rezňov šíri nepríjemný zápach, určite by ste sa ho radi zbavili. Ale neviete, ako na to? Vyskúšajte dve osvedčené metódy, ktoré vás ho zbavia v priebehu okamihu.
Prvou je aromatická zmes, ktorá nielenže odstráni zápach po vyprážaní, ale aj naplní miestnosť osviežujúcim nádychom korenia.
- Do hrnca nalejte vodu, pridajte škorice a priveďte do varu. Už po krátkej chvíli sa kuchyňou začne šíriť príjemná a svieža vôňa a mastné, dusivé arómy sa pomaly stanú minulosťou.
Druhá metóda zahŕňa použitie octu. Ide o mimoriadne účinného spojenca v boji proti nežiaducim pachom.
- Stačí umiestniť malú misku s touto tekutinou na pracovnú dosku hneď vedľa sporáka a jej neutralizačné vlastnosti začnú pôsobiť, pohlcovať pachy a osviežovať vzduch.
- Ak sa chcete vyhnúť intenzívnej vôni octu, použite jedlú sódu. Umiestnite misku s jedlou sódou do blízkosti zdroja zápachu a tá diskrétne pohltí to, čo nechcete cítiť vo vzduchu.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Už žiadne dlhé vyprážanie rezňov. Odteraz robte bravčové rezne len takto! Menej tuku, viac chuti
Tieto rastliny sú ako pohlcovače vlhkosti! Dômyselný patent pre domácnosť
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.