19.11.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Ruslan Huzau)
Vďaka strave a zdravému životnému štýlu sa dožívajú až 100 rokov. Hovoríme o obyvateľoch tzv. modrých zón, medzi ktoré patrí japonský ostrov Okinawa a taliansky ostrov Sardínia. Ako ukázal výskum, ich denný jedálny lístok neobsahuje určité produkty a pravidelná fyzická aktivita je dokonca základom. Čomu sa obyvatelia týchto regiónov vo svojom každodennom jedálnom lístku vyhýbajú?
Obyvatelia týchto regiónov sveta sú považovaní za najzdravších na svete. Aké je tajomstvo ich dlhovekosti? Americký spisovateľ Dan Buettner sa tým zaoberal už pred mnohými rokmi. V roku 2005 vydal knihu Modré zóny v praxi. Je výsledkom jeho ciest do rôznych kútov sveta, kde ľudia žijú najdlhšie. Svoje pozorovania uvádza v spomínanej publikácii. Čo nejedia najzdravší ľudia na svete? Ukazuje sa, že mnohé z ich návykov môžeme bez väčších problémov zaviesť.
Ktoré miesta patria do modrých zón?
- Okinawa v Japonsku,
- Sardínia v Taliansku,
- Ikaria v Grécku,
- Nicoya v Kostarike,
- Loma Linda v Spojených štátoch.
Tajomstvo ich dlhovekosti už poznáme. Čo nejedia najzdravší ľudia na svete?
Jednou z najznámejších modrých zón je Okinawa. Podľa vedeckých štúdií vďačia Japonci za svoju dlhovekosť špecifickej strave a pravidelnej fyzickej aktivite. V ich jedálničku prevládajú najmä rastlinné produkty (strukoviny, morské plody, olivový olej, obilniny, orechy), často jedia aj ryby a po červenom mäse siahajú len výnimočne.
„Často sa riadia pravidlom 80/20, väčšinu času si vyberajú potraviny bohaté na živiny a menej výživné jedlá konzumujú s mierou. Zároveň dbajú na každodenný pohyb, pestujú komunitu a veria vo svoj osobný cieľ.“ – cituje vyjadrenie odborníčky na výživu Amy Davisovej pre časopis PAP Real Simple.
Čo márne nájdete v každodennom jedálnom lístku obyvateľov Okinawy? Vyhýbajú sa bielemu, vysoko spracovanému chlebu – namiesto neho si vyberajú celozrnný. Vyhýbajú sa tiež „polotovarom“, t. j. baleným potravinám s nadmerným obsahom cukru, umelých aróm a konzervačných látok. Obyvatelia „modrých zón“ sa snažia predovšetkým o zdravú a vyváženú stravu. Sú známi aj tým, že nepoužívajú očistné pôsty a vyhýbajú sa rôznym stimulantom. Obyvatelia uvedených regiónov dbajú aj na pravidelnú fyzickú aktivitu.
Nielen strava a fyzická aktivita
Strava a pohyb však nie sú všetko. Obyvateľom záleží aj na kvalite ich života, ktorá sa prejavuje aj v starostlivosti o ich pohodu a vzťahy, dostatok spánku a trávenie času v prírode. Aj malé aktivity sú dôležité – ide o to, aby ich človek prispôsobil svojim schopnostiam. Môže ísť o rôzne činnosti, od prechádzok až po prácu v záhrade.
Navyše obyvatelia týchto regiónov žijú na miestach s teplým podnebím, kde slnko svieti väčšinu roka. To im poskytuje dobrú dávku vitamínu D, ktorý je nevyhnutný pre dobré zdravie. Má pozitívny vplyv na imunitný a nervový systém, posilňuje kosti a svaly a zabraňuje vzniku rôznych ochorení. Je však potrebné dodať, že environmentálne alebo genetické podmienky sú polovičným faktorom.
Pre storočných ľudí žijúcich v modrých zónach je kľúčom k dlhovekosti predovšetkým strava a zdravý životný štýl.
Súvisiace články:
Je to tajomstvo dlhovekosti japonských žien. Vďačia za to aj svojej štíhlej postave
Cvičte 3-krát týždenne. Zabudnete na bolesti chrbta a posilníte si srdce
Ľudia 60+ nesmú zabúdať na pohyb. Koľko krokov by mali denne urobiť?
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.