19.11.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: Shutterstock/Matej Kastelic)
Strava má zásadný vplyv na kondíciu a zdravie nášho tela. Najdôležitejšie je, samozrejme, to, čo sa nám dostane na tanier, ale veľmi dôležité je aj dodržiavať správne intervaly medzi jednotlivými jedlami. Prečo je to také dôležité? Vysvetlíme vám výhody pravidelného stravovania
Pravidelné stravovanie je pre naše telo veľmi dôležité. Poskytujú mu istotu, stály prísun živín a dávajú mu možnosť uskutočniť proces, počas ktorého sa môže zbaviť toxínov. Preto je nesmierne dôležité, aby ste si medzi jednotlivými jedlami robili 3-4 hodinové prestávky. Prečítajte si, ako to uľahčuje stravovanie a ako to ovplyvňuje náš organizmus
Prečo je pravidelné stravovanie také dôležité?
Zdravá a vyvážená strava nie je len o správnom obsahu kalórií v jedlách, ale aj o tom, čo si naložíme na tanier a v akom čase to skonzumujeme. Nejde však o konkrétne časy, ale o to, ako dlhé sú prestávky medzi jedlami. To nám umožňuje naplánovať si stravu tak, aby sme sa vyhli prejedaniu.
Ideálny interval medzi jedlami je preto 3 až 4 hodiny. To je čas, ktorý by sme mali počkať po jedle, kým siahneme po ďalšom občerstvení alebo pokrme. Táto prestávka a pravidelnosť v jedení umožňuje nášmu telu racionálne hospodáriť s dodanou energiou.
Systematické podávanie potravín v menších množstvách navyše umožňuje ich lepšie vstrebávanie a využitie. Takto dlhé prestávky nám okrem toho umožňujú vyhnúť sa hladu a znížiť hladinu glukózy v krvi.
Čo je výhodou konzumácie jedla každé tri hodiny?
Podľa odborníkov na výživu je veľmi dobrým riešení jesť jedlá s odstupom 3 hodín. Umožňuje nám to obmedziť siahanie po občerstvení. To umožňuje nášmu tráviacemu traktu očistiť sa od zvyškov, toxínov a baktérií.
Celý tento proces, ktorý je založený na činnosti črevných svalov, sa začína až približne 1,5 hodiny po konzumácii jedla a končí, keď opäť niečo zjeme.
Aké sú ďalšie pozitíva dodržiavania prestávok medzi jednotlivými jedlami?
Takéto konanie ovplyvňuje reguláciu glukózy. Okrem toho pomáha udržiavať inzulín na správnej úrovni. Pravidelnosť jedál navyše zvyšuje pocit sýtosti a umožňuje lepšie sledovať vaše stravovacie ciele.
Podľa mnohých odborníkov na výživu môže mať jedenie každé tri hodiny vplyv na zrýchlenie metabolizmu, ale v tomto prípade nie sú názory lekárov jednoznačné.
- zavedenie zdravého režimu,
- nie je obmedzujúci v tomto type stravy a nemusí vylučovať potraviny,
- sledovaním kalórií a pravidelnosti nebudeme pociťovať neustály hlad ako pri reštriktívnych diétach,
- nebudeme mať chuť na ďalšie jedlá alebo občerstvenie,
- časom si vytvoríme zdravé a prospešné návyky.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.