19.11.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/New Africa).
Pri skladovaní potravín je dôležitý každý detail. To, čo sa intuitívne zdá ako dobré miesto pre zeleninu, ovocie alebo iné produkty, však nie je vždy tou najlepšou voľbou. Niekedy ich nesprávne skladovanie môže viesť aj k zvýšeným nákladom. Tu je zoznam produktov, ktoré by nikdy nemali ísť do chladničky.
Aby ste si mohli vychutnať plnú chuť a čerstvosť výrobkov, je dôležité prispôsobiť podmienky skladovania. Základom je zabrániť vlhkosti a zabezpečiť primerané vetranie. Dodržiavaním týchto pravidiel predídete nielen plytvaniu potravinami, ale aj zbytočnému sklamaniu v kuchyni. Ktoré výrobky by sa nemali uchovávať v chladničke?
Tieto potraviny nikdy neuchovávajte v chladničke
Zemiaky
Skladovanie zemiakov v chladničke ovplyvňuje ich chuť a štruktúru.
- Pri nízkych teplotách sa totiž škrob v zemiakoch mení na cukry, čo môže spôsobiť, že zemiaky získajú sladkú príchuť.
Preto je najlepšie skladovať ich na suchom a tmavom mieste (napríklad v pivnici).
Cibuľa a cesnak
Podobne ako zemiaky, aj cibuľa a cesnak by sa mali uchovávať mimo chladničky.
- Vlhkosť a chlad podporujú rast plesní a nežiaducich baktérií. Optimálnym riešením je skladovať ich na suchom, tienistom mieste, najlepšie v dobre vetranom koši.
Výnimkou je olúpaná cibuľa, ktorú môžete skladovať v chladničke. Pritom však treba pamätať na vzduchotesnú nádobu.
Paradajky, avokádo, banány
Avokádo, paradajky a banány majú tiež veľa spoločného – všetky tri sú najlepšie skladované pri izbovej teplote, pretože chlad v chladničke negatívne ovplyvňuje ich chuť a štruktúru.
- Paradajky strácajú svoju chuť a stávajú sa vodnatými.
- Banány v chladničke stmavnú, stávajú sa tvrdými a nedozrievajú prirodzene. To znižuje ich kvalitu.
- Na druhej strane avokádo uchovávané v chladničke pred dozretím nedosiahne svoju plnú šťavnatosť a chuť. Chlad spomalí jeho dozrievanie.
Med
Med si nevyžaduje chladenie.
- Skladovanie v chladničke môže spôsobiť kryštalizáciu. Tá síce nemá vplyv na jeho kvalitu, ale môže sťažiť jeho použitie.
Pri izbovej teplote si med zachováva svoje najlepšie vlastnosti.
Oleje
- Oleje v chlade strácajú čírosť a menia konzistenciu.
Na čo si dávať extra pozor
Ak sa stane, že do chladničky vložíte teplé jedlo, mali by ste si uvedomiť, že to má svoje negatívne dôsledky.
- Môže to zvýšiť teplotu vo vnútri spotrebiča, čo následne zvyšuje riziko množenia baktérií.
- Okrem toho chladnička potom musí pracovať pri vyšších otáčkach, aby znížila teplotu, čo môže viesť k vyšším účtom za elektrinu.
Preto sa odporúča nechať potraviny pred vložením do chladničky vychladnúť. Ak chcete potraviny rýchlo schladiť, môžete ich rozdeliť na menšie porcie alebo použiť studený vodný kúpeľ.
Nezabudnite však, že uvarené potraviny by sa nemali uchovávať mimo chladničky dlhšie ako dve hodiny.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Zapácha vaša chladnička? Stačí do nej dať tento produkt
Môže sa droždie zmraziť? Skúsení kuchári to dokážu
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.