20.11.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Jacek Chabraszewski).
Hubová polievka zo sušených húb je ideálna na jesenné a zimné večere. Často sa objavuje aj na vianočnom stole a spôsob jej prípravy je naozaj jednoduchý. Bohužiaľ, niekedy sa stáva, že sušené huby počas namáčania zhorknú. Aby sme to napravili, na pomoc prichádzajú dve ingrediencie.
Ako pripraviť hubovú polievku zo sušených húb? Najlepší spôsob je čo najjednoduchší a taký je aj dnešný recept. Základom sú samozrejme sušené huby, ktoré musíte vopred namočiť. Bohužiaľ, niekedy huby zhorknú a pokrm nezíska požadovanú chuť. Aby ste tomu zabránili, musíte do namočených húb pridať prírodný zvýrazňovač chuti húb, konkrétne cibuľu. Cibuľa je skvelá na extrahovanie chuti húb a udržanie horkosti, ale ak pridáte bobkový list, zvýrazníte chuť húb dvojnásobne. Potom už len pridajte do hrnca a nechajte polievku variť.
Hubová polievka zo sušených húb. Recept na jesennú večeru snov
Ingrediencie:
- cca. 150 g sušených húb,
- 3 stredne veľké mrkvy,
- 2 petržleny,
- polovica veľkého zeleru,
- 1 pór,
- 2 cibule,
- 2-3 strúčiky cesnaku,
- soľ,
- korenie,
- nové korenie,
- bobkový list,
- ďalšie: smotana, šťava z kyslej kapusty atď.
- cestoviny alebo zemiaková kaša na servírovanie,
- trochu masla alebo oleja.
Hubová polievka zo sušených húb – ako na to:
- Sušené huby rozdrvte v rukách, vložte ich do misky a zalejte studenou vodou. Potom pridajte cibuľu nakrájanú na štvrtiny a 2-3 bobkové listy. Odstavte na niekoľko hodín, aby huby absorbovali vodu. Potom odstráňte cibuľu a bobkové listy. Huby uvarte do mäkka v mierne osolenej vode s niekoľkými guľôčkami nového korenia a 2 novými bobkovými listami.
- Kým sa huby namáčajú, pripravte si základný zeleninový vývar. Zeleninu očistite a nakrájajte na malé kúsky. Zalejte vodou a pridajte korenie podľa chuti. Varte na miernom ohni, kým všetka zelenina nezmäkne.
- Uvarenú zeleninu vyberte z vývaru, potom pridajte huby a vodu, v ktorej sa varili. Varte, kým huby úplne nezmäknú. Medzitým na troche masla alebo oleja orestujte nakrájanú cibuľu. Obsah panvice pridajte do polievky.
- Ku koncu varenia pridajte temperovanú smotanu alebo kapustovú šťavu, ak máte radšej kyslú polievku. Ak je to potrebné, dochuťte ju soľou a korením podľa chuti.
Hubovú polievku podávajte s čímkoľvek, čo máte radi. Môžete ju podávať s rezancami, zemiakmi alebo napríklad s knedľou či kúskami starého chleba. Túto polievku môžete podávať na každodennú večeru, ale hodí sa aj na Štedrý večer ako alternatíva červeného boršču.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Ako sušíte huby? Dajte si s tým trochu práce a ony sa vám odvďačia skvelou chuťou po celú zimu
Vôbec nie kuriatka. Tieto huby sú ešte lepšie na miešané vajíčka
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.