20.11.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Pixel-Shot).
V obchodoch je dostupné mlieko s rôznym obsahom tuku. Počnúc od úplne odtučnených 0 %, cez polotučné 1,5 % až po plnotučné 3,5%. alebo aj špeciálne Junior UHT mlieko 3,8 %. Ktoré mlieko je teda najzdravšie? Na túto otázku neexistuje jednoznačná odpoveď, pretože všetko závisí od nášho zdravotného stavu a potrieb.
Ľudia s nadváhou a srdcovými chorobami alebo hypertenziou by si mali zvoliť menej tučné mlieko. Pre nich bude 1,5 % lepšou voľbou. Ak však trpíte podváhou alebo podvýživou, je lepšie vybrať si také s čo najvyšším obsahom tuku.
V prvom rade stojí za to dať na pravú mieru jeden mýtus. Odstredené mlieko nie je len voda. Obsahuje hodnotné bielkoviny a vápnik. Má však menej vitamínov A a D a ich vstrebávanie je pre nedostatok tuku zlé. Z tohto dôvodu, keď pijeme 0% mlieko, nie sme schopní naplno využiť jeho potenciál.
Deti by si mali vybrať plnotučné mlieko, ak neexistuje žiadna iná zdravotná indikácia. Pre seniorov však bude vo väčšine prípadov lepšou voľbou mlieko s nižším obsahom tuku. Samozrejme, všetko závisí od konkrétnej situácie a zdravotného stavu. Pre starších ľudí je však dôležité piť mlieko alebo mliečne výrobky.
Čo použiť namiesto mlieka pre seniorov? Existuje alternatíva
Bielkoviny, vápnik, horčík, draslík, vitamíny skupiny B a vitamín D – to sú látky nachádzajúce sa v mlieku a výrobkoch z neho. Žiaľ, medzi seniormi je znepokojivý trend obmedzovania mliečnych výrobkov, čo môže mať negatívny vplyv na ich zdravie.
Ak niekomu mlieko nechutí alebo ho trápia žalúdočné problémy, oplatí sa ho nahradiť niečím rovnako hodnotným a ľahšie stráviteľným.
Kyslé mliečne výrobky, ako sú kefír, cmar, prírodné jogurty, syry či kyslé mlieko, sú nielen zdrojom cenných živín, ale aj probiotík. Tieto prospešné mikroorganizmy sa usídľujú v našom tráviacom trakte a poskytujú zdravotné výhody. Probiotiká navyše môžu chrániť pred chorobami, podporovať imunitný systém a dokonca znižovať riziko vzniku kardiovaskulárnych ochorení.
Medzi širokou škálou mliečnych výrobkov si osobitnú pozornosť zaslúži jogurt. Obsahuje koncentrované množstvo vápnika a bielkovín, čo z neho robí mimoriadne hodnotnú zložku stravy seniorov. Pre ľudí s laktózovou intoleranciou je dôležitou informáciou fakt, že počas fermentácie sa laktóza štiepi, čo uľahčuje jej trávenie.
Proces mliečneho kvasenia prispieva k štrukturálnym zmenám mliečnych výrobkov, čo v spojení s pôsobením probiotickej mikroflóry prináša zdravotné benefity. Tieto produkty si zaslúžia trvalé miesto v jedálničku seniorov, podporujúce ich zdravie a pohodu.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Tento nápoj budete piť celú zimu. Nečakaná kombinácia vás udrží zdravých
Toto je najlepší domáci sirup na prechladnutie. Všetky ingrediencie máte v kuchyni
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.