20.11.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Viktor1).
V našich domácnostiach zriedkakedy chýba bujón ako Maggi. Toto všadeprítomné korenie je v našich kuchyniach už roky a dodáva chuť šalátom, omáčkam a polievkam. Slováci ho obzvlášť radi pridávajú do polievky. Uvedomujeme si však dôsledky jeho pravidelného používania? A ako si pripraviť zdravý domáci bujón?
História Maggi siaha do roku 1886, keď Julius Maggi vyvinul recept založený na výťažku z ligurčeka. Dnešná receptúra korenia však okrem iného obsahuje:
- glutaman sodný (E621),
- ribonukleotid disodný (E635).
Tie môžu mať v nadbytku negatívny vplyv na naše zdravie. Preto nadmerné používanie bujónov, podobne ako iných výrobkov bohatých na tieto prídavné látky, môže viesť k mnohým vedľajším účinkom.
Glutaman sodný môže pri hromadení v tele spôsobiť hyperaktivitu, najmä u detí. Medzi ďalšie riziká patrí:
- zvýšené potenie,
- problémy so zrakom,
- narušenie endokrinného systému,
- prispieva k obezite.
Nadbytok ribonukleotidu disodného alebo E635 môže:
- zhoršiť príznaky astmy,
- spôsobiť kožné lézie.
Príliš veľa tejto látky v strave môže viesť aj k výkyvom nálad a hyperaktivite. Preto sa oplatí zvážiť alternatívy k bujónom. Napríklad, sójová omáčka je dobrou náhradou. Hoci aj obsahuje značné množstvo soli, takže by sa tiež mala používať s mierou.
V záujme zdravia odborníci odporúčajú siahnuť po prírodných produktoch.
- Sušený alebo vylúhovaný ligurček môže byť výbornou alternatívou chemického korenia do vývaru.
Zdravé domáce Maggi
Milovníkom kulinárskych experimentov sa odporúča pripraviť si aj vlastnú zmes korenín. Budete potrebovať:
- 2 stredné cibule
- 1 cesnak,
- Mrkvu – 4 – 5 kusov,
- 3 červené papriky (napríklad kapie),
- Zväzok jarnej cibuľky,
- Zväzok petržlenu,
- Soľ, cukor.
Spôsob prípravy:
- Zeleninu a bylinky dobre umyte a nakrájajte na drobno.
- Poukladajte na plech a dajte vysušiť na slnko alebo do sušičky (alebo do rúry).
- Suché papriky, cibuľu, cesnak, mrkvu a jarnú cibuľku vysypeme do misky, premiešame.
- Obsah misky presypeme do mixéra, pridáme soľ, cukor a spolu rozmixujeme.
- K hotovej zmesi pridáme suchý petržlen.
Domáce dochucovadlo uchovávajte vo vzduchotesnej nádobe a používajte na prípravu jedál podlá vašej chuti!
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Tajomstvo dokonalého kysnutého cesta. Tento recept vám pripomenie detstvo
Diablova pasta. Super spôsob, ako byť zdravý celú zimu
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.