20.11.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Photoroyalty).
Sezóna prechladnutia, kašľa, bolesti v krku a ďalších príznakov infekcie je v plnom prúde. Našťastie môžeme využiť prírodné produkty, ktoré účinne pomáhajú v boji proti vírusom a baktériám. Pozrite sa, ako si jednoducho a rýchlo pripraviť domáce sirupy proti kašľu a bolesti hrdla. Nielenže zmiernia príznaky infekcie, ale posilnia celý organizmus a povzbudia imunitný systém.
V tomto článku sa dozviete ako pripraviť:
- Cesnakový sirup
- Cibuľový sirup
- Sirup z červenej repy
- Sirup z čiernej rasce
- Mrkvový sirup
- A aké ďalšie prostriedky pomáhajú proti infekciám.
Cesnakový sirup
Cesnak je najlepšie preskúmaný rastlinný produkt a nie nadarmo si vyslúžil prezývku „prírodné antibiotikum“.
- Obsahuje silné bioaktívne látky (vrátane alicínu), ktoré pomáhajú bojovať proti baktériám (napr. Escherichia, Salmonella alebo Klebsiella), vírusom (napr. chrípka typu A a B, cytomegalovírus, vírus zápalu pľúc) a plesniam.
- Vykazuje silné protizápalové a dokonca aj protirakovinové vlastnosti.
- Štúdie tiež preukázali, že posilňuje a reguluje bunkové reakcie imunitného systému.
Zloženie:
- 2 hlavy cesnaku
- 1/3 šálky prírodného medu
- šťava z jedného citróna
- pohár prevarenej, vychladenej vody
Strúžky cesnaku ošúpte, prelisujte a vložte do pohára. Pridajte med a citrón, premiešajte. Sirup vložte do chladničky na 24 hodín, konzumujte jednu polievkovú lyžicu 2-krát denne.
Cibuľový sirup
Cibuľový sirup sa odporúča najmä deťom pre jeho jemnejšiu a sladkú chuť.
- Cibuľa obsahuje zlúčeniny síry a antioxidanty (napr. kvercetín), ktoré majú silné protizápalové, antibakteriálne a antivírusové vlastnosti.
- Upokojujú aj kašeľ pri astme alebo bronchitíde.
- Cibuľový sirup nielenže zriedi sekréty zdržiavajúce sa v dýchacích cestách, ale pomôže aj v boji proti pretrvávajúcej bolesti hrdla.
Zloženie:
- 2 veľké cibule
- 4 polievkové lyžice cukru alebo prírodného medu
Cibuľu ošúpte, nakrájajte nadrobno a striedavo s cukrom ju vložte do nádoby vo vrstvách. Najlepšie je umiestniť nádobu na tmavé teplé miesto na 3-4 hodiny. Po tomto čase cibuľa pustí šťavu. Môže sa „precediť“ a preliať do fľaše. Užívajte po čajových lyžičkách každé 2-3 hodiny.
Sirup z červenej repy
Sirup z červenej repy a medu je skvelou alternatívou pre ľudí, ktorí neznášajú ostrú chuť a vôňu cesnaku alebo cibule. Je tiež šetrnejší k žalúdku, ale rovnako účinný v boji proti infekciám.
- Bioaktívne látky, ktoré sa nachádzajú v červenej repe, nielenže posilňujú obehový systém (a tým aj celý organizmus), ale regenerujú aj sliznice, zmierňujú chrapot a bolesti v krku.
Zloženie:
- 1 veľká červená repa
- 2 čajové lyžičky prírodného medu
Červenú repu nastrúhajte na strúhadle s jemnými okami, pridajte med a 20 minút zohrievajte na miernom ohni. Dávajte pozor na to, aby sa varila. Takto pripravený sirup môžete užívať po polievkovej lyžici niekoľkokrát denne.
Sirup z čiernej rasce
Sirup z čiernej rasce s anízom a medom je osvedčený spôsob, ako rýchlejšie bojovať proti infekciám horných dýchacích ciest.
- Zriedi hlieny, uľahčí odkašliavanie a pomôže zbaviť sa zápalu.
- Má tiež antibakteriálne a antivírusové účinky a upokojí úpornú bolesť hrdla.
Zloženie:
- 3 polievkové lyžice semien čiernej rasce
- 1 čajová lyžička badiánu
- 6 klinčekov
- pol šálky prírodného medu (napr. lipového)
Semienka čiernej rasce, badiánu a klinčeky zomeľte v mlynčeku alebo ich najemno rozdrvte v mažiari, potom ich nasypte do sklenenej nádoby a zalejte medom. Najlepšie je nechať to celé v chladničke jeden deň (alebo cez noc). Sirup (po polievkovej lyžici) môžete pridať do studenej vody alebo čaju, prípadne ho konzumovať priamo na lyžičke.
Mrkvový sirup
Len málo ľudí si je vedomých zdraviu prospešných vlastností mrkvy v súvislosti s bojom proti prechladnutiu.
- Pritom látky v nej pomáhajú regenerovať sliznice, podporujú boj proti vírusom a baktériám, odstraňujú hlieny z pľúc a upokojujú bolesť hrdla.
- Tieto vlastnosti sa zintenzívnia v kombinácii s medom.
Sirup z mrkvy a medu určite osloví aj malé deti.
Zloženie:
- 5 stredne veľkých mrkiev
- 2 cm kúsok čerstvého koreňa zázvoru
- 3 polievkové lyžice medu (najlepšie medovicového)
Mrkvu ošúpte, nakrájajte na menšie kúsky a uvarte. Do vriacej vody pridajte nastrúhaný zázvor. Keď je mrkva mäkká, vodu zlejte do inej nádoby. Mrkvu rozmixujte spolu s kúskami zázvoru a po vychladnutí pridajte scedenú vodu z varenia a med a opäť všetko rozmixujte. Hotový sirup môžete konzumovať 5-krát denne po jednej lyžičke. Uchovávajte v chladničke v tesne uzavretej nádobe.
Ďalšie spôsoby riešenia infekcií
- Okrem používania domácich sirupov je vhodné zaradiť do stravy aj prírodné probiotiká.
- Pomáhajú obnoviť prirodzenú črevnú flóru, ktorá je kľúčová pre správne fungovanie imunitného systému.
Váš denný jedálny lístok by preto mal obsahovať nakladané uhorky, kyslú kapustu alebo kvások z červenej repy, ako aj prírodné jogurty (bez pridaného cukru).
- Počas vírusovej infekcie je najlepším liekom aj spánok a odpočinok a pitie veľkého množstva tekutín (najlepšie 2 litre denne).
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Tento nápoj budete piť celú zimu. Nečakaná kombinácia vás udrží zdravých
Zrýchli váš metabolizmus a pomôže vám spáliť viac kalórií počas dňa. Pridajte štipku do kávy
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.