20.11.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Romberi).
Mnoho ľudí denne zmrazuje mäso, ovocie alebo zeleninu. Niektoré potraviny však nie je také jednoduché skladovať pri nízkych teplotách. Ako zmraziť syry, jogurty a huby, aby si zachovali svoju chuť, štruktúru a vôňu? Ako pripravujete tieto druhy výrobkov na zmrazenie?
Ktoré produkty sa oplatí a dajú sa zmraziť?
Mnoho ľudí sa snaží neplytvať potravinami – mraznička je skvelý spôsob, ako tento cieľ dosiahnuť. Nie všetky výrobky sa však dajú bez problémov zmraziť. Ktoré z nich stoja za to? Určite všetky druhy mäsa a rýb, ktoré sa po vysušení musia jednoducho zabaliť a zmraziť. Tieto výrobky si po rozmrazení zachovajú svoju chuť a vlastnosti. V prípade mäsa môžete zamraziť surové aj spracované výrobky; pokiaľ ide o ryby, lepšou voľbou je len surové.
Zelenina a ovocie sú ďalšími produktmi, ktoré sa oplatí uchovávať v mrazničke. V tomto prípade si vyberte produkty, ktoré sú zrelé a neošúpané. Správne uskladnené si zachovajú svoju chuť a výživovú hodnotu, ale niekedy ich musíte po rozmrazení zbaviť prebytočnej vody, ak ich chcete použiť napríklad do koláča.
Zamraziť môžete aj chlieb – mnohé rožky a chlieb chutia po rozmrazení takmer čerstvo. To isté platí aj pre žltý syr nakrájaný na kocky. Syrové výrobky a plátky môžu byť po rozmrazení veľmi krehké.
Zmraziť môžete aj rôzne druhy pečiva, napr. tvarohové koláče alebo pochúťky z krehkého cesta. V mrazničke môžete skladovať aj hotové pokrmy, ako dusené jedlá, polievky alebo knedle.
Ako zamraziť huby
Po skončení hubárskej sezóny si mnohí kladú otázku, čo robiť s plnými košíkmi lesných pochúťok. Sušenie húb je jedným z najobľúbenejších spôsobov, ale môžete ich aj zamraziť. Väčšina z nich si vyžaduje najprv varenie a sušenie. Niektoré z nich, vrátane hríbov a suchohríbov, sa však môžu zmrazovať surové. Malé huby by sa mali zmrazovať celé, zatiaľ čo väčšie by sa mali nakrájať na pásiky. Najlepšie je skladovať huby čo najčerstvejšie, t. j. hneď po nazbieraní a očistení. Na mrazenie sú ideálne huby, ktoré majú pevnú dužinu.
Aj bylinky všetkých druhov sa môžu zmraziť. Umyte ich, nakrájajte a uložte do nádoby. Takto budete mať po celý rok prístup k aromatickým bylinkám, ktoré budú dokonalým doplnkom do polievok a ďalších jedál.
Ktoré potraviny je lepšie nemraziť?
Musíte si uvedomiť, že nie všetky potraviny sa dajú bez problémov zmraziť. Tento spôsob skladovania potravín nebude najlepšou voľbou pre produkty, ktoré sú veľmi vodnaté, ako napríklad šalát. Po rozmrazení bude veľmi ochabnutý. Okrem toho sa ťažko zmrazuje aj jogurt a biely syr. Mliečne výrobky tohto typu môžu byť po rozmrazení vodnaté. Ak však chcete týmto spôsobom uskladniť okrem iného aj prebytočný tvaroh, ktorý sa neskôr použije na knedle, táto metóda môže prejsť skúškou.
Okrem toho môže byť problematické aj zmrazovanie ryže alebo cestovín. Niekedy sa tieto výrobky (najmä ak majú v sebe veľa vody) môžu stať kašovitými. V prípade suchších jedál by však zmrazovanie malo fungovať dobre.
Výrobky bohaté na tuk, ako napríklad majonéza radšej nezmrazujte. Čerstvo vylisované šťavy alebo nápoje tiež nie sú najlepšími kandidátmi na zmrazenie, pokiaľ z nich nechcete vyrobiť zmrzlinu.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Ako dlho sa môže zelenina a huby zmrazovať? Po tomto čase sa stanú nejedlými
Častá chyba pri mrazení. Tieto potraviny strácajú všetky svoje vlastnosti
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.