21.11.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Oakland Images)
Požarského ohnivé kotlety bol pokrm, ktorý sa v Rusku objavil za vlády cára Mikuláša I. Tento rezeň mal pripravovať hostinský Požarskij a panovníkovi tak veľmi chutil, že sa stal stálou súčasťou cárskeho jedálneho lístka. Tento recept je naozaj veľmi jednoduchý a podobá sa na známy mletý rezeň. Vyznačuje sa však tromi vecami vrátane oblohy, ktorá je jednoducho geniálna.
Na stoloch všetkých hodnostárov z komunistickej éry nechýbali ohnivé kotlety. Niet divu, že recept v kocke pochádza z Ruska. Nebudeme sa však zaoberať pôvodom týchto kotliet, ale ich chuťou, pretože tá je skutočne jedinečná. Ohnivé kotlety sa pripravujú podobne ako naše mleté mäso, ale používa sa hydinové, kuracie alebo morčacie mäso. Pôvodne sa nepoužívalo ani mleté mäso, ale nadrobno nakrájané. A potom je tu obloha – používa sa starý chlieb nakrájaný na malé kúsky. Takýto rezeň je naozaj prvotriednym jedlom.
Ingrediencie:
- 1 kg kuracieho alebo morčacieho prsného mäsa,
- 2 vajcia,
- kaiserka namočená v mlieku,
- soľ, korenie, granulovaný cesnak,
- nasekaná petržlenová vňať,
- 1 malá cibuľa,
- niekoľko plátkov starého pšeničného chleba,
- vyčistené maslo na vyprážanie.
Postup:
Kuracie prsia nakrájajte na jemné kocky alebo pomeľte na hrubom mlynčeku. Lepšiu chuť však získate, ak mäso nakrájate. Nakrájajte aj cibuľu a pripravte strúhanku.
Strúhaný chlieb nakrájajte na veľmi malé kocky, nebojte sa, ak sa rozpadne. Môžete ich jemne posypať soľou alebo napríklad sladkou paprikou, ale nie je to nevyhnutné.
Nakrájané mäso vložte do misy, rozšľahajte vajcia, pridajte scedenú strúhanku, nasekanú petržlenovú vňať a cibuľu. Pridáme korenie podľa potreby a všetko spolu premiešame.
Z mäsovej zmesi odlomte kúsky a v rukách vytvarujte polkruhové rezne. Potom ich obaľte v nakrájanom chlebe tak, aby pevne priľnuli k mäsovej zmesi.
V hlbokej panvici rozohrejte dostatočné množstvo prepusteného masla a kotlety opečte do zlatista a do chrumkava.
Ohnivé kotlety podávajte tak, ako ich máte najradšej. Výborne chutia so zemiakmi, ľahkým šalátom alebo vyprážanou červenou repou. Namiesto kuracieho alebo morčacieho mäsa môžete použiť kačacie prsia. Dávajte však pozor na čas vyprážania, aby kačica nebola suchá.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Tajomstvo dokonalého kysnutého cesta. Tento recept vám pripomenie detstvo
Toto je najzdravšie mäso. Kardiologickí pacienti by ho určite mali jesť
Toto tradičné jedlo je plné tuku. Jednoduchý trik vám umožní vychutnať si jeho chuť bez následkov
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.