21.11.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Dulin).
Vstanete, naraňajkujete sa, poobzeráte sa a opäť cítite, ako vám škvŕka v žalúdku. Poznáte to? Práve preto odborníci na výživu kladú taký veľký dôraz na kvalitu vášho prvého jedla. Nemusíte si však kupovať luxusné výrobky z bio-eko potravín. Stačí jednoduchá úprava.
Keď si predstavíme raňajky odporúčané odborníkmi na výživu, často si predstavíme zložité jedlá, ktoré si vyžadujú čas aj prácu. A ráno si to nemôže dovoliť každý. Našťastie, pokiaľ nezačínate deň tabuľkou čokolády alebo balíčkom čipsov, stačí jednoduchá zmena zvykov.
Raňajky by mali byť bohaté na bielkoviny. Dve vajcia nestačia
Kvalitné raňajky sú dôležité, pretože stimulujú metabolizmus a tráviace procesy a dodávajú nám energiu na prvú časť dňa. Ak nechcete začať deň neustálym občerstvovaním, je dobré dať si sýte raňajky. Aby to tak bolo, je vhodné, aby obsahovali veľa bielkovín. Podľa odborníčky na výživu Joy Bauerovej, ktorú cituje internetová stránka Today, by dospelí mali pri každom jedle skonzumovať 20 až 40 g tejto zložky.
Pridajte si k raňajkám a prestanete sa krútiť okolo kuchyne
Ak je to bielkovina, tak je to vajce, nie? Presne tak.
- Ukázalo sa však, že samotné vajce, na rozdiel od toho, čo si možno myslíte, neobsahuje až tak veľa bielkovín, len 6 g (podľa oficiálnych informácií poskytnutých americkým ministerstvom poľnohospodárstva USDA). Dve alebo tri teda predstavujú 12-18 g bielkovín.
Stále je to málo. Preto je dobré obohatiť takéto jedlo niečím, čo je ešte lepším zdrojom tejto zložky. Vynikajúcou voľbou je cottage cheese. Ten základný obsahuje približne 11 g bielkovín, ale môžeme vyskúšať aj vysokoproteínovú verziu. Cottage cheese sa dá jesť na raňajky jednoducho po lyžičkách. Dobrou voľbou je pridať ho do miešaných vajec.
A ak nie ste špeciálnym fanúšikom vajec alebo syra, vždy môžete staviť na iné výrobky, ktoré tiež obsahujú veľa bielkovín. Medzi ne patrí napr:
- skyr,
- syr mozzarella, syr gouda, tvaroh
- orechy, arašidové maslo
- ryby (tuniak, losos, makrela),
- mäso (kuracie, morčacie),
- strukoviny.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
S akým odstupom by sa mali jesť jednotlivé jedlá počas dňa? Odborník na výživu vysvetľuje
Červená, žltá, zelená. Ktorá paprika je najzdravšia?
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.