21.11.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Svetlana Khutornaia).
Medzi prírodnými metódami regulácie cholesterolu sa zelený čaj stáva jedným z najúčinnejších spojencov zdravia. Moderná veda čoraz odvážnejšie poukazuje na jeho zdraviu prospešné vlastnosti, ktoré oceňovali už staroveké východné civilizácie. Už len jeho pravidelné pitie dokáže znížiť hladinu cholesterolu. Zároveň Vám dodá aj energiu.
- Práve katechíny, najmä epigalokatechín galát (EGCG), sú kľúčom k zdravotnej sile zeleného čaju.
- Ich silný antioxidačný účinok môže pomôcť znížiť „zlý“ LDL cholesterol a zároveň aj zlepšiť „dobrý“ HDL.
- Pôsobia tak, že bránia vstrebávaniu cholesterolu v črevách a podporujú potom jeho vylučovanie z tela. To umožňuje účinnejšiu kontrolu jeho hladiny v krvi.
Na to, aby ste pocítili priaznivé účinky zeleného čaju na zdravie, je nevyhnutná jeho pravidelná konzumácia. Odporúča sa piť 2-3 šálky denne. Najlepšie po jedle, aby sa podporil proces trávenia a maximalizovalo potom aj vstrebávanie cenných zložiek. Tu je potrebné poznamenať, že konečné výsledky môžu ovplyvniť napríklad individuálne predispozície a životný štýl.
Umenie varenia a konzumácie zeleného čaju
Ak si chcete naplno vychutnať potenciál zeleného čaju, je dôležité nezabudnúť na správnu prípravu nálevu. Ideálna teplota vody je približne 70-80 °C a čas lúhovania by nemal presiahnuť 3 minúty.
- Odporúča sa vyhýbať sa prísadám, ako je cukor alebo mlieko, aby sa nebránilo vstrebávaniu účinných látok.
- Pri výbere zeleného čaju sa oplatí staviť na kvalitu. Listové odrody sú bohatšie na cenné látky. To sa prejavuje aj intenzívnejším účinkom čaju.
Kto by nemal piť zelený čaj?
Hoci sa zelený čaj všeobecne považuje za bezpečný, neodporúča sa každému.
- Ľudia s anémiou, tehotné ženy aj osoby precitlivené na kofeín by mali byť opatrní alebo obmedziť jeho príjem.
- Nebezpečenstvo môže číhať napríklad aj na ľudí s citlivým žalúdkom, ktorým môže zelený čaj spôsobiť podráždenie.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Takáto káva je oveľa zdravšia ako espresso alebo cappuccino. Tajomstvo spočíva v zrnách
Jeho silu poznali už Mayovia. Dnes sa opäť dostáva do obľuby mnohých ľudí
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.