21.11.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Stokkete).
Zemiaky sú obľúbenou zložkou mnohých kuchýň na celom svete. Nie všetky hľuzy sú vhodné na konzumáciu. Je dôležité vedieť, ktoré zemiaky môžu byť škodlivé pre vaše zdravie a prečo sú určité zmeny na zemiakoch varovným signálom.
Zelené škvrny na zemiakoch. Prečo je lepšie takéto zemiaky nejesť?
Zelená farba na zemiakoch sa objavuje, keď sú dlhodobo vystavené slnečnému alebo aj umelému svetlu.
- Je to znak zvýšeného obsahu chlorofylu. Problémom je, že spolu s chlorofylom sa zvyšuje aj koncentrácia solanínu – prirodzenej toxickej látky prítomnej v solankovitých rastlinách.
Solanín chráni rastlinu pred škodcami. Pre človeka môže byť vo väčšom množstve škodlivý. Vysoké koncentrácie tejto látky môžu viesť k príznakom otravy. Môže sa objaviť napríklad:
- nevoľnosť
- zvracanie
- bolesti brucha
- hnačka
- bolesti hlavy
Aj malé škvrny môžu indikovať vysokú koncentráciu solanínu. Ak je zelená plocha malá, možno ju odrezať. Ak sú ale škvrny rozsiahle, je lepšie neriskovať.
Solanín sa počas varenia, vyprážania alebo pečenia nerozkladá. Preto je dôležité všimnúť si zelené škvrny pred tepelnou úpravou.
Zelené škvrny nie sú všetko. Na čo ďalšie by ste si mali dávať pozor?
Zelené škvrny na zemiakoch nie sú jedinou situáciou, kedy by sme sa mali vzdať ich konzumácie. Častou dilemou sú potom aj zemiaky, ktoré už začali klíčiť.
Klíčky sú signálom, že zemiak je starý a začína aj produkovať viac solanínu. Ak sú klíčky ľahké, môžeme ich odstrániť. Ak je klíčenie pokročilejšie, hľuzy by sme mali vyhodiť.
Pred konzumáciou zemiakov by vás mali zaujímať aj iné typy škvŕn ako zelené. Našu ostražitosť by mali vzbudiť aj hnedé škvrny. Tieto zmeny môžu byť dôsledkom napríklad plesňových alebo bakteriálnych infekcií. Tie spôsobujú, že hľuza nie je vhodná na konzumáciu.
Ako skladovať zemiaky, aby vydržali čo najdlhšie čerstvé?
Aby sa zemiaky nepokazili, je dobré ich skladovať správnym spôsobom.
- Zemiaky skladujte na tmavom, suchom a chladnom mieste. Najlepšie pri teplote od 4 °C do 10 °C.
- Nevystavujte ich svetlu. Zabránite tak potom ich zelenaniu.
Pri skorom nákupe je najlepšie vyberať pevné a hladké zemiaky bez viditeľných poškodení.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Voda po uvarených zemiakoch skončí v umývadle? Škoda. Môžete ju použiť mnohými spôsobmi
Zemiaky v tejto forme sú najzdravšie. Odporúčajú sa najmä pre seniorov
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.