22.11.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Tanicha)
Palacinky milujú dospelí aj deti. Toto občerstvenie sa dá mierne obohatiť, aby bolo ešte lepšie – nadýchané ako obláčik. Pripravte si piškótové palacinky, ktoré sú dokonalou alternatívou k tým tradičným. Podávané na sladko vytvoria skutočnú pastvu pre chuťové bunky.
Piškótové palacinky, ako už názov napovedá, majú podobné vlastnosti ako piškótový koláč. Sú preto ľahké, jemné, nadýchané a rozplývajú sa v ústach. Určite si podmania chuťové bunky znalcov palaciniek. Ich príprava nie je zložitá. Je potrebné dbať len na jeden detail, ktorý ovplyvňuje ich chuť a štruktúru.
Prísady na piškótové palacinky
Piškótové palacinky pripravíme zo surovín, ktoré určite nájdete aj doma. Na tie tradičné zvyčajne používame čistú vodu. V tomto recepte pridáme sýtenú.
Aké prísady potrebujeme na prípravu piškótových palaciniek? Tu je ich zoznam:
- 250 ml mlieka;
- 150 ml perlivej vody;
- 150 g pšeničnej múky;
- 3 vajcia;
- 2 PL cukru;
- 2 PL rastlinného oleja;
- olej na vyprážanie;
- štipka soli.
Recept na piškótové palacinky
Na prípravu piškótových palaciniek musíme najprv oddeliť bielky od žĺtkov. Potom vyšľaháme žĺtky s cukrom do nadýchanej peny.
V ďalšom kroku pridáme do nadýchanej hmoty mlieko a perlivú vodu. Miešanie zmesi neprestávame. Potom pridáme preosiatu celozrnnú múku, štipku soli a rastlinný olej.
Bielka vyšľaháme do tuhej peny so štipkou soli a pomaly ich pridáme do vaječnej zmesi. Cesto prikryte a odložte na 15 minút.
Po uplynutí tohto času vyprážajte piškótové palacinky na rozpálenej panvici s trochou tuku, kým nie sú z každej strany zlatohnedé.
S čím podávať piškótové palacinky?
Piškótové palacinky podľa uvedeného receptu podávajte sladké. Posypte ich škoricou alebo práškovým cukrom. Výborne chutia aj s džemom, javorovým sirupom, čokoládou alebo šľahačkou a ovocím.
Toto občerstvenie môžete podávať aj v slanej verzii. V tomto prípade pridáme do zmesi viac soli a naše obľúbené bylinky a korenie. Tieto palacinky potom podávame napríklad s grilovaným kuracím mäsom, špenátom a parmezánom. Celé to odporúčame poliať paradajkovou omáčkou.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Keď robím lievance, nepridávam mlieko. Sú také nadýchané, že sa na nich dá spať
Ako pripraviť rýchle jedlo so špenátom? Podávajte na sladko. Toto ovocie im dodá božskú chuť
Ako pripraviť palacinky? Najlepší spôsob je francúzsky. Sú lahodné a jemné ako hodváb
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.