22.11.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Ahanov Michael)
Za čias socialistického Československa kraľovali na stoloch špecifické koláče, ktoré sa pripravovali z ľahko dostupných surovín. Niekedy je dobré obnoviť staré recepty a ich chuťou oživiť spomienky na detstvo. To je aj prípad kedysi obľúbenej zebrovej torty s mimoriadne nápadným vzhľadom.
V súčasnosti nie je v kuchárskych knihách a na internete nedostatok receptov na sofistikované koláče. Nájdete ich aj v pekárňach a cukrárňach. Výber je taký veľký, že je niekedy ťažké sa rozhodnúť.
Kedysi to bolo trochu inak. Počas socialistickej éry, keď boli pulty obchodov prázdne, domácnosti vyrábali koláče z obľúbených surovín. Tak vznikla zebra s charakteristickými svetlými a tmavými pruhmi, striedavo vrstvená. Odtiaľ pochádza aj jej názov odkazujúci na sfarbenie zebry. Recept je jednoduchý, takže ho môže pripraviť každý.
Ingrediencie na zebrí koláč
Ingrediencie na zebrí koláč má určite každý v kuchyni. Ak nie, určite ich kúpime v každom obchode.
Aké prísady potrebujeme na prípravu zebrej torty? Tu je ich zoznam:
- 2,5 šálky a 3 polievkové lyžice celozrnnej múky;
- 1,5 lyžice cukru;
- 1,5 čajovej lyžičky prášku na pečenie;
- 5 vajec;
- 1 lyžica oleja;
- 1 šálka pomarančovej štavy;
- 3 lyžice kakaa;
- Voliteľne: trochu mandľovej arómy.
Recept na prípravu zebrieho koláča
Na prípravu zebrieho koláča najprv vyšľahajte celé vajcia s cukrom, kým nevznikne nadýchaná hmota. Potom pridajte 2,5 šálky celozrnnej múky, cukor, prášok do pečiva, olej, pomarančovú šťavu a mandľovú arómu.
Zmes rozdeľte na dve časti: do prvej časti pridajte zvyšok celozrnnej múky a do druhej časti kakao.
Plech vyložte papierom na pečenie a začnite striedať obe zmesi – 3 polievkové lyžice tmavého a 3 polievkové lyžice svetlého cesta.
Koláč pečieme v rúre vyhriatej na 180 stupňov Celzia približne 1 hodinu a 15 minút, kým nie je suchá.
Odporúčame koláč posypať práškovým cukrom alebo kakaom. Môžete ho tiež poliať čokoládovou polevou.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Urobila som tieto buchty a zbláznila som sa. Mäkké ako obláčik a lepšie ako z pekárne
Tvarohový koláč už nikdy nespadne. Tajomstvo nadýchaného zákusku odhalené!
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.